Свједок говорио о тучи и јауцима заробљеника

06.03.2023. 13:58
0
ИЗВОР: srna.rs

На суђењу за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске /ВРС/ на подручју Горажда и Вишеграда, свједок Тужилаштва БиХ Мирко Јевтић испричао је данас како је тучен са осталим заробљеницима у згради некадашњег Завода за осигурање имовине и лица.

Јевтић је испричао да је био војно ангажован при Руђанској бригади до 31. маја 1995. године, када су га заробили војници такозване Армије БиХ.

Он је свједочио да су му руке везали жицом позади, те га одвели у Горажде, у објекат близу болнице, а након тога у зграду Завода, гдје је спавао на бетону.
Према његовим ријечима, током ноћи су га претукли припадници Војне полиције, које је видио кроз решетке, те чије је постројавање препознао јер је служио Југословенску народну армију.

Свједок је навео и да су их војни полицајци изводили на други спрат, те тукли ногама и рукама, као и да је заједно с њим тучен и Велислав Станишић.

Јевтић је рекао да су крајем јуна 1995. доведени и Рајко Лазић, Мићо Андрић и браћа Рајко и Јован Елег, као и да је чуо њихово запомагање док су их тукли, преноси Бирн.

Он је појаснио да је било десет до 15 војних полицајаца, те се сјетио августа када је била експлозија испред зграде и када су њега и Велислава изводили и тукли.

Он је додао да је Мићи крв текла низ чело, а да се Рајко хтио објесити.

Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода су оптужени за злочине над заробљеницима на подручју Горажда и Вишеграда почињене од 1992. до 1994. године.

Заједно с њима суди се и Мехмеду Добрачи, који је оптужен за злочине над цивилима и ратним заробљеницима почињене 1995. на подручју Рогатице и Горажда.

Наставак суђења заказан је за 13. март.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Нова суспензија за Диану Кајмаковић Нова суспензија за Диану Кајмаковић
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 0m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 14m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 4m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 29m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    21h 19m
    0