Свједок говорио о тучи и јауцима заробљеника

06.03.2023. 13:58
0
ИЗВОР: srna.rs

На суђењу за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске /ВРС/ на подручју Горажда и Вишеграда, свједок Тужилаштва БиХ Мирко Јевтић испричао је данас како је тучен са осталим заробљеницима у згради некадашњег Завода за осигурање имовине и лица.

Јевтић је испричао да је био војно ангажован при Руђанској бригади до 31. маја 1995. године, када су га заробили војници такозване Армије БиХ.

Он је свједочио да су му руке везали жицом позади, те га одвели у Горажде, у објекат близу болнице, а након тога у зграду Завода, гдје је спавао на бетону.
Према његовим ријечима, током ноћи су га претукли припадници Војне полиције, које је видио кроз решетке, те чије је постројавање препознао јер је служио Југословенску народну армију.

Свједок је навео и да су их војни полицајци изводили на други спрат, те тукли ногама и рукама, као и да је заједно с њим тучен и Велислав Станишић.

Јевтић је рекао да су крајем јуна 1995. доведени и Рајко Лазић, Мићо Андрић и браћа Рајко и Јован Елег, као и да је чуо њихово запомагање док су их тукли, преноси Бирн.

Он је појаснио да је било десет до 15 војних полицајаца, те се сјетио августа када је била експлозија испред зграде и када су њега и Велислава изводили и тукли.

Он је додао да је Мићи крв текла низ чело, а да се Рајко хтио објесити.

Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода су оптужени за злочине над заробљеницима на подручју Горажда и Вишеграда почињене од 1992. до 1994. године.

Заједно с њима суди се и Мехмеду Добрачи, који је оптужен за злочине над цивилима и ратним заробљеницима почињене 1995. на подручју Рогатице и Горажда.

Наставак суђења заказан је за 13. март.

Коментари 0
Повезане вијести
Помен убијеним српским цивилима на Чемерну Помен убијеним српским цивилима на Чемерну
Ратни злочин на Чемерну остаће упамћен по масовности починилаца Ратни злочин на Чемерну остаће упамћен по масовности починилаца
Нема правде за српске жртве масакра у Ледићима Нема правде за српске жртве масакра у Ледићима
Најчитаније
 • Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
  16h 19m
  0
 • Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
  16h 41m
  0
 • У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата
  15h 42m
  0
 • Марко Трифковић из Источног Сарајева матурским радом надмашио наставни план и програм (ФОТО)
  6h 47m
  1
 • У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
  12h 38m
  0