Treba li slavu slaviti u restoranu?

24.11.2023. 09:38
0
IZVOR: glassrpske.com

U posljednje vrijeme često se dešava da domaćini proslavlja slavu u restoranu. Na taj ambijent nije se naviklo u našoj tradiciji, a da li je ispravno ili ne, objašnjava etnolog Irena Medar Tanjga.

- To i nije toliko u duhu tradicije. Običaji se mijenjaju pa i o tome trebamo razmisliti. Ako taj slavar u svom domu kod svoje ikone očita slavu i odradi običajno-tradicijski dio sa članovima svoje porodice, a goste iz praktičnih razloga pozove u restoran, to je nešto što je naša stvarnost - kaže Medar Tanjga.

Ona ističe da se običaji mijenjaju i da ne bi bilo iznenađujuće da kroz 100 godina ova praksa postane uobičajena, ali da sada nije u duhu tradicije jer se slava proslavlja pored ikone u svečarevskom domu, dok to u restoranu nemate, prenosi ATV.

- Domaćin dvori slavu. On je dužan da stajanjem ispoštuje svog zaštitnika u toku slavske trpeze. U prošlosti je bio običaj da domaćin ako je star zaduži muškog člana domaćinstva da odradi to za njega - kaže Medar Tanjga.

- To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mjesto u restoranima, kafanama, nije mjesto uz muziku nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom vjerniku - rekao je protojerej stavrofor Ljubivoje Radović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hram u Bjelosavljevićima obilježava krsnu slavu 21. jula Hram u Bjelosavljevićima obilježava krsnu slavu 21. jula
Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO) Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO) Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
Najčitanije
 • Bitka za Rogaticu - Jedna od najvećih bitki četnika protiv Nijemaca i ustaša (VIDEO)
  17h 14m
  13
 • Punjene tikvice
  16h 47m
  0
 • Preminula jednogodišnja beba nakon što je otac zaboravio u automobilu
  17h 7m
  0
 • Pad sistema i u BiH
  15h 28m
  1
 • Lukić: Nema većeg sevapa nego nahraniti gladnog (VIDEO)
  7h 55m
  12