Treba li slavu slaviti u restoranu?

24.11.2023. 09:38
0
IZVOR: glassrpske.com

U posljednje vrijeme često se dešava da domaćini proslavlja slavu u restoranu. Na taj ambijent nije se naviklo u našoj tradiciji, a da li je ispravno ili ne, objašnjava etnolog Irena Medar Tanjga.

- To i nije toliko u duhu tradicije. Običaji se mijenjaju pa i o tome trebamo razmisliti. Ako taj slavar u svom domu kod svoje ikone očita slavu i odradi običajno-tradicijski dio sa članovima svoje porodice, a goste iz praktičnih razloga pozove u restoran, to je nešto što je naša stvarnost - kaže Medar Tanjga.

Ona ističe da se običaji mijenjaju i da ne bi bilo iznenađujuće da kroz 100 godina ova praksa postane uobičajena, ali da sada nije u duhu tradicije jer se slava proslavlja pored ikone u svečarevskom domu, dok to u restoranu nemate, prenosi ATV.

- Domaćin dvori slavu. On je dužan da stajanjem ispoštuje svog zaštitnika u toku slavske trpeze. U prošlosti je bio običaj da domaćin ako je star zaduži muškog člana domaćinstva da odradi to za njega - kaže Medar Tanjga.

- To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mjesto u restoranima, kafanama, nije mjesto uz muziku nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom vjerniku - rekao je protojerej stavrofor Ljubivoje Radović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan
Stara crkva na Baščaršiji proslavila krsnu slavu Stara crkva na Baščaršiji proslavila krsnu slavu
Policijska uprava Istočno Sarajevo obilježila krsnu slavu MUP-a Republike Srpske (FOTO) Policijska uprava Istočno Sarajevo obilježila krsnu slavu MUP-a Republike Srpske (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    21h 55m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 39m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    15h 24m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    12h 23m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    12h 29m
    0