Треба ли славу славити у ресторану?

24.11.2023. 09:38
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У посљедње вријеме често се дешава да домаћини прославља славу у ресторану. На тај амбијент није се навикло у нашој традицији, а да ли је исправно или не, објашњава етнолог Ирена Медар Тањга.

- То и није толико у духу традиције. Обичаји се мијењају па и о томе требамо размислити. Ако тај славар у свом дому код своје иконе очита славу и одради обичајно-традицијски дио са члановима своје породице, а госте из практичних разлога позове у ресторан, то је нешто што је наша стварност - каже Медар Тањга.

Она истиче да се обичаји мијењају и да не би било изненађујуће да кроз 100 година ова пракса постане уобичајена, али да сада није у духу традиције јер се слава прославља поред иконе у свечаревском дому, док то у ресторану немате, преноси АТВ.

- Домаћин двори славу. Он је дужан да стајањем испоштује свог заштитника у току славске трпезе. У прошлости је био обичај да домаћин ако је стар задужи мушког члана домаћинства да одради то за њега - каже Медар Тањга.

- То је породични празник који се прославља у кругу породице и са најближим пријатељима и прослављању славе није мјесто у ресторанима, кафанама, није мјесто уз музику него једноставно да славимо како приличи православном вјернику - рекао је протојереј ставрофор Љубивоје Радовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Храм у Бјелосављевићима обиљежава крсну славу 21. јула Храм у Бјелосављевићима обиљежава крсну славу 21. јула
Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО) Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО) Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    9h 32m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    11h 7m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    19h 31m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    18h 28m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    13h 11m
    9