Trećina radnika u Srpskoj radi za 900 do 1.000 KM: Savez sindikata traži novi sistem plata

01.05.2024. 13:16
0
IZVOR: srna.rs

Savez sindikata Republike Srpske dostaviće poslije prvomajskih praznika Vladi Srpske prijedlog za utvrđivanje novog sistema plata u Republici čijim bi usvajanjem, kako navode, bio načinjen prvi korak u vrednovanju rada.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je na tom dokumentu rađeno dvije godine, te da su izvršena određena istraživanja tržišta rada i uslova za rad zaposlenih.

- Angažovali smo i predstavnike akademske zajednice, upoređivali iskustva zemalja koje su to uredile. Dokument sadrži ono najvrednije - utvrđivanje iznosa početnih plata za svaku stručnu spremu, te složenost posla koji radnik obavlja - rekla je Mišićeva novinarim u banjalučkom Parku Mladen Stojanović, gdje su sindikati organizovali protestno okupljanje povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada.

Prema njenim riječima, iako je najniža plata povećana na 900 KM, trećina radnika u Republici Srpskoj radi za platu od 900 KM do 1.000 KM.

- Želimo da se sistem plata uredi tako da će biti garantovana dobra i pristojno plaćena radna mjesta, da imamo zdrav privredi rast u Srpskoj - navela je Mišićeva.

Ona smatra da će biti otpora ovoj inicijativi, prije svih u Uniji udruženja poslodavaca, ali se nada da će prevladati razum i da će i oni shvatiti da se to čini u interesu svih u Republici Srpskoj.

- Najveći teret je sada na Vladi Srpske, jer ukoliko želi da uredimo sistem plata i da se obračunamo sa sivom zonom i kovertama, onda ćemo doći do rješenja i biće mnogo lakše - navela je Mišićeva.

Ona je naglasila da nema Republike Srpske bez dobro plaćenih radnika, te da bez privrednog rasta nema ni ukupnog razvoja Srpske.

Potpredsjednik Saveza sindikata Srpske Dragan Gnjatić rekao je da su radnička prava ugrožena, te da mladi, ali i njihove porodice, svakodnevno odlaze sa ovih prostora.

- To je znak za odgovorne, prije svih za Vladu Srpske, da moraju preduzeti mjere da ljudi ostanu da rade i žive u Srpskoj - naglasio je Gnjatić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako živi prosječna mlada porodica u Srpskoj Kako živi prosječna mlada porodica u Srpskoj
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Funkcioneri zaštitili sebe od sankcija, ali ne i "obične" radnike Funkcioneri zaštitili sebe od sankcija, ali ne i "obične" radnike
Najčitanije
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  10h 22m
  0
 • Koncert Željka Samardžića večeras u sportskoj dvorani na Trgu Srbije
  9h 44m
  1
 • Mošti Svete Tekle i Svetog Varnave na čelu današnje Spasovdanske litije u Istočnom Novom Sarajevu
  10h 13m
  1
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  9h 2m
  2
 • Srbima na Žuči oteta zemlja u bescijenje
  23h 27m
  0