Trideset godina od osnivanja „Vukova sa Drine“ (FOTO)

25.05.2022. 13:15
0
IZVOR: kokosar.com/infozvornik.com/vijesti.in.rs

Vukovi sa Drine su bili jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske i udarna pesnica 1. zvorničke pješadijske brigade u sastavu Drinskog korpusa.

Jedinica je osnovana 25. maja 1992. u okolini Zvornika na inicijativu nekoliko dobrovoljaca sa krajiških ratišta, a osnovao ju je general Milenko Živanović. Imenu Vukovi sa Drine je kumovao Dragan Simonović zvani ''Beli Vuk ''. Prvi komadant jedinice je bio kapetan Mile Stanošević ''Kep'' dobrovoljac iz Srbije, koji je vodio jedinicu sve do svoje pogibije 4.7.1992. kod sela Vitinica, između Sapne i Zvornika.

Poslije njegove pogibije jedinicu preuzima Milan Jolović ''Legenda'' koji je mnogima ostao upamćen po njegovoj rečenici upućenu svojim borcima preko motorole ''Opleti dole, da čujem vukove kako zavijaju'' tokom pobjedničkih borbi za Srebrenicu 1995.

Slika

Foto: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

(Borac Vukova sa Drine)

Jedinica  po naredbi Drinskog korpusa, 8.maja 1993. ulazi u sastav podrinjskog odreda specijalnih snaga, kao manevarski bataljon Drinskog korpusa VRS.

Ratni put

Vukovi sa Drine učestvuju u mnogim žestokim bitkama tokom cijelog rata.

Borbe sa 2. korpusom tzv. ARBiH iz pravca Sapne i Kalesije, potom borbe za oslobađanje Treskavice, Bjelašnice, Igmana te borbe u Podrinju i Birču.

Jedinica takođe učestvuje u važnim operacijama VRS, kao što su ''Štit 94'' gdje u taktičnoj grupi učestvuje u kontraofanzivi na bihaćkom ratištu. Potom operacija ''Krivaja 95'' gdje VRS oslobađa Srebrenicu i Žepu u julu 1995. U tim borbama su Vukovi sa Drine desetkovali zloglasnu 28. muslimasku diviziju iz Srebrenice.

Na zadnji borbeni zadatak, jedinica se upućuje u jesen 1995. na krajiška ratišta u sklopu operacije ''Vaganj 95'' gdje vode borbe sa udruženim hrvatsko-muslimanskim snagama.

Slika

Foto: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

(Vukovi sa Drine u okolini Drvara 1995.)

Da je ova izviđačko-diverzatska jedinica prolazila kroz najteža ratišta, govori i podatak da je kroz jedinicu prošlo 542 borca, 82 poginula borca od toga 4 poginula komandira čete, 8 komandira vodova, 11 komandira odjeljenja te 323 borca su ratni vojni invalidi, mnogi su ranjavani po 4,5 puta. Svega 16 boraca ove jedinice nije bilo ranjavano.

Mnogi borci jedinice su dobili odlikovanja kao što su Karađorđeva zvijezda, te druga odlikovanja za zaštitu srpskog naroda.

Slika

Foto: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

(General Mladić na smotri Vukova sa Drine u Vlasenici)

Komentari 0
Povezane vijesti
Održano književno veče povodom 30 godina od osnivanja Udruženja književnika Republike Srpske (FOTO) Održano književno veče povodom 30 godina od osnivanja Udruženja književnika Republike Srpske (...
"Vukovi sa Drine" - najelitnija jedinica Vojske Republike Srpske "Vukovi sa Drine" - najelitnija jedinica Vojske Republike Srpske
Akademija povodom 30 godina Crvenog krsta Akademija povodom 30 godina Crvenog krsta
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    12h 33m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    21h 25m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    15h 16m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    19h 1m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    10h 8m
    4