Trivić: Otpuštanja prosvjetnih radnika u Srpskoj neće biti

10.06.2020. 13:14
0
IZVOR: srpskainfo

Otpuštanja prosvjetnih radnika u Srpskoj neće biti i niko nikada o tome nije ni govorio, poručila je danas ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

– Imamo zaposlenih 17.457 radnika u prosvjeti. Oni su dio velikog sistema i nismo ni pomišljali na otkaze jer nemamo viška u tom smislu, iako broj učenika otpada – kaže ministarka Trivić.

Isto potvrđuje predsjednik Sindikata Dragan Gnjatić ističući da neće biti smanjenja ni plata i naknada.

Po njegovim riječima, prosvjetni radnici su dali veliki doprinos u prevazilaženju problema koje je donijela korona kriza i u obrazovanju.

Trivić se zahvalila prosvjetnim radnicima za ovaj doprinos i objasnila da trenutno nema niti jednog nastavnika koji nema nijedan čas i da će od septembra ostati bez posla.

 

Kako ističe, nova školska godina u Srpskoj  počeće od 1. septembra, a nadaju se da će to biti u školskim klupama.

U klupe bi tada trebalo da sjedne otprilike isti broj učenika kao i ove godine. U Republici Srpskoj posljednjih nekoliko godina bilo je oko 300 učenika manje u odnosu na prethodnu godinu.

Ministarka ističe da je smanjenje broja učenika u razredu jedan od načina da se pristupi tom problemu, ali to sigurno neće biti sada u septembru.

– Prosvjetni radnici imaju vještine i kapacitete i sa njima ćemo raditi određene obuke kao dio programa cjeloživotnog učenja. U narednom periodu ćemo vidjeti i šta znači norma i da li je to samo broj časova – rekla je Trivićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Natočio gorivo na pumpi i pobjegao Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 57m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 48m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 35m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    9h 1m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 43m
    0