Tužilaštvo o pucnjavi u Lukavcu: Ispaljeno više hitaca, učenik odbacio pištolj

14.06.2023. 13:19
0
IZVOR: nezavisne.com/srna.rs

Pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi "Lukavac Grad" Nedim Osmanović je jutros teško ranjen hicem iz pištolja u prostorijama ove škole, s tim što je tokom napada ispaljeno više hitaca, saopštilo je Kantonalno tužilaštvo TK.

Nastavnik je, dodaje se, s teškom i po život opasnom ustrelnom povredom vrata hospitalizovan u UKC-u Tuzla i u toku je operativni zahvat.

- Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina (rođen je krajem juna 2009. godine). Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj, koji je pronađen i biće predmet vještačenja - navelo je Tužilaštvo.

Uviđaj na terenu obavljaju dežurni tužilac u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Lukavac.

- U istragu su uključena dva tužioca. Dežurni tužilac obavlja uviđajne radnje i nadzor nad istragom, te tužilac za maloljetnike koji je uključen u poduzimanje daljih mjera i radnji u odnosu na dijete. Odmah je uključen Centar za socijalni rad, a u toku su kontakti s određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi s postupanjem s djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku - naveli su iz Tužilaštva.

Kako su dodali, preduzimaju se potrebne istražne radnje, kako bi se utvrdile sve okolnosti koje u vezi sa ovim događajem.

Proglašen kraj školske godine nakon pucnjave u Lukavcu

Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona proglasilo je kraj školske godine u svim osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu nakon što je u jutrošnjoj pucnjavi u osnovnoj školi u Lukavcu ranjen nastavnik, za šta je osumnjičen učenik.

To je novinarima potvrdio ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović koji je rekao i da dijete, koje je osumnjičeno da je pucalo, od drugog polugodišta više nije učenik ove škole.

- Prebačen je u drugu školu kao rezultat disciplinske mjere - pojasnio je Omerović.

On je istakao da je u pucnjavi povrijeđen samo radnik škole.

Omerović je naveo da će do nove školske godine kantonalna Vlada u saradnji sa svim relevantim faktorima nastaviti sa provođenjem aktivnosti s ciljem osiguranja sigurnijeg okruženja u školama.

S obzirom na razne informacije koje se plasiraju u javnosti, Omerović je naveo da će se sačekati da tužilaštvo sprovede istragu, između ostalog i to da li je ovaj učenik i ranije upućivao prijetnje.

Ministar je naveo da su se svi pedagozi i psiholozi u kantonu stavili na raspolaganje učenicima i roditeljima.

Političar iz Lukavca Dino Osmanović objavio je na svom "Fejsbuku" prepisku i upozorenja koja je 22. maja pisao zbog prijetnji učenika koji je osumnjičen za današnju pucnjavu.

Osmanović je, između ostalog, napisao da je nastradao otac dvoje djece.

- Ima potrebe za paniku sve dok ne odgovaraju nesposobni kadrovi iz MUP-a i tužilaštva. Možda tada dođemo pameti i počnemo učiti na tuđim greškama - napisao je Osmanović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
Sve masovnija pojava: I u Zagrebu učenik sa listom đaka za odstrel Sve masovnija pojava: I u Zagrebu učenik sa listom đaka za odstrel
Ponovo oštećen krst na molitvištu u Gornjoj Brijesnici Ponovo oštećen krst na molitvištu u Gornjoj Brijesnici
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    20h 32m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    18h 34m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    17h 27m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    17h 32m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    16h 35m
    1