U 20 dana kod šestoro djece potvrđen meningitis

21.11.2023. 20:00
0
IZVOR: glassrpske.com

U posljednjih 20 dana kod šestoro djece iz Gračanice dijagnosticiran je serozni meningitis, od kojih se troje i dalje nalazi na bolničkom liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Kako je za Kliks potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, u posljednjih 20 dana iz Gračanice je primljeno šestoro djece kod kojih je iz likvora izolovan entero virus te konstatovan serozni meningitis.

- Trenutno su u bolnici hospitalizizovana tri pacijenta, a tri su otpuštena na kućno liječenje – rekla je portparol Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Erija Aščerić – Mujedinović.

Kliks nezvanično saznaje da je riječ  o djeci koja su pohađala isti vrtić, odnosno osnovnu školu u Gračanici.

Aščerić – Mujedinović nam je dodala da su u protekla dva mjeseca u tuzlanskom UKC-u od seroznog meningitisa liječena još četiri pacijenta iz Živinica, Gradačca, Srebrenika i Lukavca.

Svi oni su takođe pušteni na kućno liječenje.

Serozni meningitis je akutna upala moždanih ovojnica i obično se javlja kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Najčešći uzročnici seroznog meningitisa su virusi. Inkubacija bolesti iznosi od tri do sedam dana.

Osoba je zarazna već od trećeg dana, kada još uvijek ne zna da je bolesna, što doprinosi širenju ove bolesti. Zaraznost osobe ovisi o uzročniku, a može biti i nekoliko sedmica od pojavljivanja simptoma bolesti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine
Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    15h 12m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    4h 25m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    4h 19m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    3h 56m
    1
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    19h 16m
    0