У 20 дана код шестoро дјеце потврђен менингитис

21.11.2023. 20:00
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У посљедњих 20 дана код шесторо дјеце из Грачанице дијагностициран је серозни менингитис, од којих се троје и даље налази на болничком лијечењу у Универзитетском клиничком центру у Тузли.

Како је за Кликс потврђено из Универзитетског клиничког центра у Тузли, у посљедњих 20 дана из Грачанице је примљено шесторо дјеце код којих је из ликвора изолован ентеро вирус те констатован серозни менингитис.

- Тренутно су у болници хоспитализизована три пацијента, а три су отпуштена на кућно лијечење – рекла је портпарол Универзитетског клиничког центра у Тузли Ерија Ашчерић – Мујединовић.

Кликс незванично сазнаје да је ријеч  о дјеци која су похађала исти вртић, односно основну школу у Грачаници.

Ашчерић – Мујединовић нам је додала да су у протекла два мјесеца у тузланском УКЦ-у од серозног менингитиса лијечена још четири пацијента из Живиница, Градачца, Сребреника и Лукавца.

Сви они су такође пуштени на кућно лијечење.

Серозни менингитис је акутна упала можданих овојница и обично се јавља код дјеце предшколског и школског узраста. Најчешћи узрочници серозног менингитиса су вируси. Инкубација болести износи од три до седам дана.

Особа је заразна већ од трећег дана, када још увијек не зна да је болесна, што доприноси ширењу ове болести. Заразност особе овиси о узрочнику, а може бити и неколико седмица од појављивања симптома болести.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 16m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 12m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 56m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 8m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 41m
    0