U avgustu iz saobraćaja isključeno 260 vozača i 52 vozila

22.09.2020. 13:37
0
IZVOR: Katera

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo tokom mjeseca avgusta 2020. godine dogodile su se 64 saobraćajne nezgode, gdje su tri lica smrtno stradala, dok je teže povrijeđeno osam, a lakše 16 lica.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro kaže da je broj saobraćajnih nezgoda u mjesecu avgustu 2020. godine manji za 4,5 odsto u odnosu na isti uporedni period iz 2019. godine.

- Zabilježili smo šest saobraćajnih nezgoda sa teže povrijeđenim licima i osam saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima. Broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom je 48 – kaže Čvoro.

Čvoro kaže da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u prethodnom mjesecu bili neprilagođena brzina (17), odstojanje (14) i vožnja unazad (12).

- Iz saobraćaja smo isključili 260 vozača i 52 vozila, od toga 184 vozača smo isključili zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a 35 zbog upravljavanja motornim vozilima prije položenog vozačkog. Vozila su isključena i zbog tehničke neispravnosti 18 puta, kao i 15 vozila zbog isteka registracije – kaže Čvoro.

Čvoro dodaje da su policijski službenici preduzeli određene aktivnosti na privremenom oduzimanju vozila višestrukim povratnicima u izvršenju prekršaja u saobraćaju, odnosno licima koji imaju višestruke prekršaje i veći iznos neplaćenih novčanih kazni u registru.

- U ovom periodu smo oduzeli pet putničkih motornih vozila, po dva na području Rogatice i Sokoca i jedno na području Han Pijeska. Ova aktivnost će biti intezivirana i u narednom periodu – dodaje Čvoro.

Kada je u pitanju javni red i mir, u toku avgusta 2020. godine, evidentirano je 48 narušavanja javnog reda i mira, dok je u avgustu 2019. godine evidentirano 21 narušavanje.

- Broj evidentiranih prekršaja je 62, a podnijeli smo šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručili smo 49 prekršajnih naloga. Broj prijavljenih lica je 57 i on je za 30 lica veći nego u uporednom periodu. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo – dodaje Čvoro.

Najviše prekršaja bilo je na područjima koje operativno pokrivaju Policijske stanice Pale (22), Istočna Ilidža (15) i Istočno Novo Sarajevo (13).

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Istočno Sarajevo zadovoljavajuće.

Slika

On je istakao da je u avgustu registrovano 61 krivično djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta, što je za 16 KD više u odnosu na isti period prošle godine. 

- Koeficijent ukupne rasvjetljenosti iznosi oko 78%, dok koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 38 odsto. Bitno je naglasiti da u mjesecu avgustu nismo evidentirali krivična djela protiv života i tijela sa većim stepenom društvene opasnosti kao ni prethodne godine – kaže  Šehovac.

Šehovac dodaje da nisu evidentirali krivična djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila i registrovali su dva krivična djela u vezi sa izazivanjem opšte opasnosti, koja su izvršena upotrebom vatrenog oružja i gdje je prilikom izvršenja ovih KD protiv izvršilaca nadležnom tužilaštvu dostavljen izvještaj o počinjenom KD. 

- Takođe, zadokumentovali smo i tri KD u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, od toga se dva KD odnose na proizvodnju i promet opojnih droga i jedno KD onemogućavanje uživanja opojnih droga – dodaje Šehovac.

Zbog dojave o postavljenoj bombi izvršeno je pet diverzionih pregleda na području opština Pale, Sokolac, Rogatica, Istočno Novo Sarajevo i Han Pijesak, nakon čega je, kako Šehovac ističe, utvrđeno da je ta dojava bila lažna.

Rasvijetljeno podmetanje požara pod vozilo iz 2017. godine

Načelnik Sektora krim policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Aleksandar Zeković rekao je novinarima da je u toku avgusta 2020. godine podnesen je 51 izvještaj o počinjenom KD protiv 44 lica, od čega je 17 povratnika i 2 maloljetnika za 61 KD. 

- Registrovano je 50 KD iz oblasti opšteg kriminaliteta, tri u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, šest iz oblasti privrednog kriminaliteta i tri protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. Rasvijetljeno je KD „Oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari“ iz 2017. godine, kada je na Sokocu podmetnut požar pod putničko vozilo „Reno Megan“, podnošenjem izvještaja protiv dva lica – dodaje Zeković.

Dokumentovana su četiri KD „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“ podnošenjem Okružnom javnom tužilaštvu četiri izvještaja o počinjenom KD protiv četiri lica. 

- Iz oblasti Organizovanog kriminaliteta, a u vezi sa prometom opojnih droga, obrađeno je 15 predmeta. Podnesena su dva izvještaja o počinjenom KD protiv tri lica za dva KD. Pronađeno je i oduzeto 40 grama opojne droge „spid“, 2.85 grama opojne droge „marihuana“. Registrovano je šest KD iz oblasti Privrednog kriminaliteta, oduzeto je 2.500 paklica cigareta ukupne vrijednosti oko 9.000 KM. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem KD iznosi oko 35.000 KM – dodaje Zeković.

On ističe da na osnovu svega navedenog stanje iz oblasti opšteg kriminaliteta cijene kao zadovoljavajuće.

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    2h 24m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    20h 56m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 34m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    16h 6m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    21h 39m
    0