У августу из саобраћаја искључено 260 возача и 52 возила

22.09.2020. 13:37
0
ИЗВОР: Катера

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево током мјесеца августа 2020. године догодиле су се 64 саобраћајне незгоде, гдје су три лица смртно страдала, док је теже повријеђено осам, а лакше 16 лица.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Милан Чворо каже да је број саобраћајних незгода у мјесецу августу 2020. године мањи за 4,5 одсто у односу на исти упоредни период из 2019. године.

- Забиљежили смо шест саобраћајних незгода са теже повријеђеним лицима и осам саобраћајних незгода са лакше повријеђеним лицима. Број саобраћајних незгода са материјалном штетом је 48 – каже Чворо.

Чворо каже да су најчешћи узроци саобраћајних незгода у претходном мјесецу били неприлагођена брзина (17), одстојање (14) и вожња уназад (12).

- Из саобраћаја смо искључили 260 возача и 52 возила, од тога 184 возача смо искључили због вожње под дејством алкохола, а 35 због управљавања моторним возилима прије положеног возачког. Возила су искључена и због техничке неисправности 18 пута, као и 15 возила због истека регистрације – каже Чворо.

Чворо додаје да су полицијски службеници предузели одређене активности на привременом одузимању возила вишеструким повратницима у извршењу прекршаја у саобраћају, односно лицима који имају вишеструке прекршаје и већи износ неплаћених новчаних казни у регистру.

- У овом периоду смо одузели пет путничких моторних возила, по два на подручју Рогатице и Сокоца и једно на подручју Хан Пијеска. Ова активност ће бити интезивирана и у наредном периоду – додаје Чворо.

Када је у питању јавни ред и мир, у току августа 2020. године, евидентирано је 48 нарушавања јавног реда и мира, док је у августу 2019. године евидентирано 21 нарушавање.

- Број евидентираних прекршаја је 62, а поднијели смо шест захтјева за покретање прекршајног поступка и уручили смо 49 прекршајних налога. Број пријављених лица је 57 и он је за 30 лица већи него у упоредном периоду. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било – додаје Чворо.

Највише прекршаја било је на подручјима које оперативно покривају Полицијске станице Пале (22), Источна Илиџа (15) и Источно Ново Сарајево (13).

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Источно Сарајево задовољавајуће.

Слика

Он је истакао да је у августу регистровано 61 кривично дјело из области општег криминалитета, што је за 16 КД више у односу на исти период прошле године. 

- Коефицијент укупне расвјетљености износи око 78%, док коефицијент расвијетљености по непознатом извршиоцу износи 38 одсто. Битно је нагласити да у мјесецу августу нисмо евидентирали кривична дјела против живота и тијела са већим степеном друштвене опасности као ни претходне године – каже  Шеховац.

Шеховац додаје да нису евидентирали кривична дјела у вези са отуђењем моторних возила и регистровали су два кривична дјела у вези са изазивањем опште опасности, која су извршена употребом ватреног оружја и гдје је приликом извршења ових КД против извршилаца надлежном тужилаштву достављен извјештај о почињеном КД. 

- Такође, задокументовали смо и три КД у вези са злоупотребом опојних дрога, од тога се два КД односе на производњу и промет опојних дрога и једно КД онемогућавање уживања опојних дрога – додаје Шеховац.

Због дојаве о постављеној бомби извршено је пет диверзионих прегледа на подручју општина Пале, Соколац, Рогатица, Источно Ново Сарајево и Хан Пијесак, након чега је, како Шеховац истиче, утврђено да је та дојава била лажна.

Расвијетљено подметање пожара под возило из 2017. године

Начелник Сектора крим полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Александар Зековић рекао је новинарима да је у току августа 2020. године поднесен је 51 извјештај о почињеном КД против 44 лица, од чега је 17 повратника и 2 малољетника за 61 КД. 

- Регистровано је 50 КД из области општег криминалитета, три у вези са злоупотребом опојних дрога, шест из области привредног криминалитета и три против безбједности јавног саобраћаја. Расвијетљено је КД „Оштећење или одузимање туђе ствари“ из 2017. године, када је на Сокоцу подметнут пожар под путничко возило „Рено Меган“, подношењем извјештаја против два лица – додаје Зековић.

Документована су четири КД „Недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја“ подношењем Окружном јавном тужилаштву четири извјештаја о почињеном КД против четири лица. 

- Из области Организованог криминалитета, а у вези са прометом опојних дрога, обрађено је 15 предмета. Поднесена су два извјештаја о почињеном КД против три лица за два КД. Пронађено је и одузето 40 грама опојне дроге „спид“, 2.85 грама опојне дроге „марихуана“. Регистровано је шест КД из области Привредног криминалитета, одузето је 2.500 паклица цигарета укупне вриједности око 9.000 КМ. Материјална штета причињена извршењем КД износи око 35.000 КМ – додаје Зековић.

Он истиче да на основу свега наведеног стање из области општег криминалитета цијене као задовољавајуће.

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    17h 31m
    10
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    26m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    4h 31m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    4h 35m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    16h 19m
    0