U Čelebiću služena liturgija za sve Srbe pobijene u ljeto 1941. godine

01.08.2024. 14:44
0
IZVOR: srna.rs

Na spomen-groblju na Barjaku u selu Čelebić kod Livna danas je služena liturgija za Srbe iz ovog i okolnih sela koje su pobile hrvatske ustaše u ljeto 1941. godine.

Na spomen-groblju na Barjaku sahranjeno je više od 300 žena i djece pobijenih u čelebićkoj školi, dok su tijela muškaraca bačena u jamu Bikuša iznad sela, potvrđeno je Srni iz Udruženja "Ognjena Marija Livanjska".

U ljeto 1941. godine 405 ljudi na najsvirepiji način pobijeno iz Čelebića i okolnih sela.

Ustaše su u julu 1941. godine, u danima oko Svete velikomučenice Marine, pohapsile i ubile više od 1.600 Srba, žitelja Livna i sela Livanjskog polja.

Srbi su ubijeni na brojnim stratištima: Prolog, škola u selu Čelebić, jame Bikuša, Ravni dolac, Kamešnica, Tušnica, Rubića dolac i Greda, jama iznad sela Lusnić, livada Trnovac, Mala vrata i Kožvarica u kupreškoj šumi Koprivnici, te Zasenovići kod Bugojna.

Više od 400 muškaraca starijih od 13 godina pobijeno je na stratištu Prolog, a više od 40 u jami Bikuši.

Na stratištima u šumi Koprivnici ubijeni su uglavnom Srbi iz grada Livna i njihove porodice, a u brojnim kraškim jamama dubljim od 20 metara živote su surovom smrću okončavala djeca i žene, pretežno živi bačeni u jame.

Gotovo 250 djece nije stasalo ni za školu, a mlađih do 15 godina bilo je više od 600. Mnogi srpski rodovi su potpuno zatrti, a neka livanjska sela su ostala bez ijednog stanovnika srpske nacionalnosti. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa
Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj (FOTO) Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj (FOTO)
U Istočnom Starom Gradu obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade U Istočnom Starom Gradu obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 6m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 48m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 16m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 37m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 46m
    0