U Gračanici izabrana Kosovka djevojka

27.06.2024. 10:43
0
IZVOR: kosovo-online

U okviru Vidovdanskih svečanosti sinoć je u Gračanici održan izbor za najljepšu Kosovku djevojku. Titulu je ponijela Aleksandra Ristić iz Obilića.

Zbog kiše koja je padala u Gračanici, izbor Kosovke djevojke ove godine nije održan u porti manastira Gračanica već u Domu kulture, ali to nije spriječilo mještane Gračanice i okolnih mjesta da uživaju u ovoj manifestaciji. 

Za najljepšu Kosovku djevojku takmičilo se 13 djevojaka iz različitih sredina sa Kosova, iz Sjeverne Makedonije, a po prvi put i iz Crne Gore, koje su se na početku predstavile petočlanom žiriju.

Žiri na čelu sa Nenadom Vujačićem, šefom kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi odlučio je da titula najljepše Kosovke djevojke pripadne Aleksandri Ristić iz Obilića. Za prvu pratilju izabrana je Elena Milentijević iz Leposavića, dok je druga pratilja Anđela Gospić iz Pljevlja.

Prvu nagradu uručila je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov. Ona je tom prilikom poručila da joj je čast što prisustvuje ovoj manifestaciji.

- Žao mi je što direktor Petar Petković nije večeras sa nama, on vas sve pozdravlja i čestita devojkama. Kosovka devojka nije samo fenomen Kosovske bitke, već simbol koji predstavlja odbranu časti, otadžbine, zato smatram da je izbor Kosovke devojke izbor časti i poštenja devojaka sa prostora KiM, jer su one čuvari naše otadžbine. Sve devojke su pobednice, jer ovde na KiM sve nosite čast, kosovski zavet da nam je u srcu Kosovo, a u duši Metohija. Ja vas zato sve pozdravljam u ime u Kancelarije za KiM, čestitam Vidovdan, i da poručim da bez obzira na sve one koji misle da mi ne možemo, da im kažemo mi to možemo i želimo - poručila je Miladinov.

Pobjednica ovogodišnjeg izbora za Kosovku djevojku Aleksandra Ristić istakla je da je velika čast učestvovati na ovako velikoj manifestaciji.

- Zahvaljujući ovakvim manifestacijama mi uspevamo makar na trenutak da oživimo našu tradiciju. Mi nismo predstavljale samo našu lepotu, već lepotu naše kulture, naš identitet i ponos jednog naroda. Nadam se da smo uspele da ostvarimo svoju svrhu da oživimo duh prošlosti i prenesemo ga na buduće generacije - rekla je ona.

Prva pratilja Elena Milentijević iz Leposavića čestitala je svima i izrazila zadovoljstvo na plasmanu.

- Čestitam Kosovskoj devojci i drugoj pratilji, drago mi je zbog mojih roditelja jer su bili uz mene. Prijaviću se ponovo ako budem imala prilike - istakla je ona.

Druga pratilja, Anđela Gospić iz Pljevlja istakla je da joj je drago što je uspjela ovu titulu da ponese u svoj grad.

- Ponosna sam što predstavljam Srbe iz Pljevalja, srećna sam zbog svojih roditelja, jer sam ispunila njihovu želju - kazala je ona.

Članica stručnog žirija, književnica Ivana Vanovac rekla je da koja god od djevojaka da je pobijedila ne bi bila greška, jer sve one predstavljaju mladost, ljepotu i neopterećenost.

- To je jedna neumornost duha koja se lepo videla. Koju god od ovih devojaka da smo odabrali, tu ne bi bilo greške. Sve su divne, lepe, mlade i odmorne duhom i u tome verovatno jeste čar lepote. Lepota ove večeri je što smo pokazali koliko lepih i mladih ljudi stasava na ovim prostorima i kako na to ništa ne može da utiče - rekla je Vanovac.

Manifestaciju "Izbor Kosovke djevojke" pratio je bogat kulturno-umjetnički program, u kome si nastupila mnogobrojna kulturno-umjetnička društva, vokalni solisti, etno grupe, kao i učenici Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

Događaju su, pored velikog broja mještana, prisustvovali i predstavnici lokalnih institucija, ali i delegacije iz centralne Srbije i Crne Gore.

Organizator 32. izbora Kosovke djevojke je Dom kulture Gračanica, pokrovitelj Kancelarija za KiM. Manifestaciju su pripomogli: Skupština grada Prištna, Opština Gračanica, Sindikat i JP Površinski kopovi i Sindikat i JP Termoelektrne Kosovo-Obilić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sedmi dan albanske blokade Sedmi dan albanske blokade
Srbima i jutros zabranjen ulazak na radna mjesta Srbima i jutros zabranjen ulazak na radna mjesta
Mitropolit Teodosije služio bdenje uoči Velike Gospojine u manastiru Gračanica Mitropolit Teodosije služio bdenje uoči Velike Gospojine u manastiru Gračanica
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 29m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 52m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 25m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 22m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 13m
    0