У Грачаници изабрана Косовка дјевојка

27.06.2024. 10:43
0
ИЗВОР: kosovo-online

У оквиру Видовданских свечаности синоћ је у Грачаници одржан избор за најљепшу Косовку дјевојку. Титулу је понијела Александра Ристић из Обилића.

Због кише која је падала у Грачаници, избор Косовке дјевојке ове године није одржан у порти манастира Грачаница већ у Дому културе, али то није спријечило мјештане Грачанице и околних мјеста да уживају у овој манифестацији. 

За најљепшу Косовку дјевојку такмичило се 13 дјевојака из различитих средина са Косова, из Сјеверне Македоније, а по први пут и из Црне Горе, које су се на почетку представиле петочланом жирију.

Жири на челу са Ненадом Вујачићем, шефом кабинета предсједника Општине Херцег Нови одлучио је да титула најљепше Косовке дјевојке припадне Александри Ристић из Обилића. За прву пратиљу изабрана је Елена Милентијевић из Лепосавића, док је друга пратиља Анђела Госпић из Пљевља.

Прву награду уручила је помоћница директора Канцеларије за КиМ Светлана Миладинов. Она је том приликом поручила да јој је част што присуствује овој манифестацији.

- Жао ми је што директор Петар Петковић није вечерас са нама, он вас све поздравља и честита девојкама. Косовка девојка није само феномен Косовске битке, већ симбол који представља одбрану части, отаџбине, зато сматрам да је избор Косовке девојке избор части и поштења девојака са простора КиМ, јер су оне чувари наше отаџбине. Све девојке су победнице, јер овде на КиМ све носите част, косовски завет да нам је у срцу Косово, а у души Метохија. Ја вас зато све поздрављам у име у Канцеларије за КиМ, честитам Видовдан, и да поручим да без обзира на све оне који мисле да ми не можемо, да им кажемо ми то можемо и желимо - поручила је Миладинов.

Побједница овогодишњег избора за Косовку дјевојку Александра Ристић истакла је да је велика част учествовати на овако великој манифестацији.

- Захваљујући оваквим манифестацијама ми успевамо макар на тренутак да оживимо нашу традицију. Ми нисмо представљале само нашу лепоту, већ лепоту наше културе, наш идентитет и понос једног народа. Надам се да смо успеле да остваримо своју сврху да оживимо дух прошлости и пренесемо га на будуће генерације - рекла је она.

Прва пратиља Елена Милентијевић из Лепосавића честитала је свима и изразила задовољство на пласману.

- Честитам Косовској девојци и другој пратиљи, драго ми је због мојих родитеља јер су били уз мене. Пријавићу се поново ако будем имала прилике - истакла је она.

Друга пратиља, Анђела Госпић из Пљевља истакла је да јој је драго што је успјела ову титулу да понесе у свој град.

- Поносна сам што представљам Србе из Пљеваља, срећна сам због својих родитеља, јер сам испунила њихову жељу - казала је она.

Чланица стручног жирија, књижевница Ивана Вановац рекла је да која год од дјевојака да је побиједила не би била грешка, јер све оне представљају младост, љепоту и неоптерећеност.

- То је једна неуморност духа која се лепо видела. Коју год од ових девојака да смо одабрали, ту не би било грешке. Све су дивне, лепе, младе и одморне духом и у томе вероватно јесте чар лепоте. Лепота ове вечери је што смо показали колико лепих и младих људи стасава на овим просторима и како на то ништа не може да утиче - рекла је Вановац.

Манифестацију "Избор Косовке дјевојке" пратио је богат културно-умјетнички програм, у коме си наступила многобројна културно-умјетничка друштва, вокални солисти, етно групе, као и ученици Музичке школе "Стеван Мокрањац".

Догађају су, поред великог броја мјештана, присуствовали и представници локалних институција, али и делегације из централне Србије и Црне Горе.

Организатор 32. избора Косовке дјевојке је Дом културе Грачаница, покровитељ Канцеларија за КиМ. Манифестацију су припомогли: Скупштина града Приштна, Општина Грачаница, Синдикат и ЈП Површински копови и Синдикат и ЈП Термоелектрне Косово-Обилић.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела хуманитарна акција за дјецу и младе са потешкоћама у развоју на Косову и Метохији Почела хуманитарна акција за дјецу и младе са потешкоћама у развоју на Косову и Метохији
Срби се окупили у Косовској Митровици због хапшења Арсенијевића Срби се окупили у Косовској Митровици због хапшења Арсенијевића
Активан хуманитарни број 1401 за опремање Дневног центра на Космету Активан хуманитарни број 1401 за опремање Дневног центра на Космету
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 34m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 36m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    15h 48m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 39m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 33m
    0