U julu smanjen broj krivičnih djela, jedno lice smrtno stradalo

27.08.2024. 15:52
0
IZVOR: srna.rs

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u julu su evidentirana 43 krivična djela ili za 18,9 manje nego u istom mjesecu lani, dok je u saobraćajnoj nezgodi smrtno stradalo jedno lice, rekao je načelnik ove uprave Branimir Šehovac.

On je rekao da od ukupnog broja izvršenih krivičnih djela 11 je izvršio nepoznati izvršilac, a rasvijetljeno je 16 krivičnih djela od kojih jedan broj iz prethodnog perioda.

- Imamo odličnu rasvijetljenost krivičnih djela i smanjenje ukupnog broja ovih djela. Nismo imali krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti, niti razbojništava kao ni otuđenja motornih vozila - izjavio je Šehovac na konferenciji za novinare na Palama na kojoj su predstavljeni rezultati rada Uprave za juli.

On dodaje da su policijski službenici zabilježili četiri krivična djela tjelesna povreda i jedno krivično djelo teška tjelesna povreda, ali ipak kada se pogleda sva struktura ocjenjuju da je stanje bezbjednosti na području Uprave stabilno i zadovoljavajuće.

Šehovac poručuje da će policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo vršiti pojačane aktivnosti po pitanju početka školske godine, te neophodne mjere i radnje kako bi stanje bezbjednosti bilo podignuto na još veći nivo.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da su nadležnom tužilaštvu podnesena 42 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 48 lica, od kojih su 11 povratnici u izvršenju djela.

- Riječ je o 36 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, dva krivična djela privrednog kriminaliteta, tri krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, jedno iz oblasti droga i jedno krivično djelo iz Krivičnog zakona BiH - pojasnio je Cerovina.

On je naveo da je u julu u vezi sa drogama obrađeno 65 predmeta.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Igor Karišik rekao je da je u julu zabilježeno 59 narušavanja javnog reda i mira.

- Zbog narušavanja javnog reda i mira evidentiran je 61 prekršaj, a sankcionisano 61 lice od čega je 13 povratnika u izvršenju prekršaja. Najčešći prekršaji su držanje životinja bez kontrole, konzumiranje droge i vrijeđanje - istakao je Karišik.

Karišik dodaje da narušavanja javnog reda i mira u julu u većem obimu nije bilo.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Karišik navodi da se u julu dogodilo 56 saobraćajnih nezgoda što je za 6,7 odsto manje nego u julu prošle godine.

On dodaje da od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda jedna bila sa smrtno stradalim licem, sedam lica je teže, a 31 lice lakše povrijeđeno, dok su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda brzina neprilagođena uslovima puta i odstojanje.

Prema njegovim riječima, izdato je 2.729 prekršajnih naloga, a iz saobraćaja su isključena 202 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola, zbog vožnje prije sticanja prava, zbog odbijanja da budu podvrgnuti testiranju na opojne droge i tehničke neispravnosti vozila.

Karišik poručuje da će policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo u narednom periodu nastaviti sa provođenjem pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju prateći analitičke izvještaje kako uzroka tako i mjesta nastanka saobraćajnih nezgode.

- Posebnu pažnju obratićemo na sankcionisanje učesnika u saobraćaju sa posebnim akcentom na teže prekršaje kao što su neprilagođena brzina i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i opojnih sredstava - naglasio je Karišik.

Komentari 0
Povezane vijesti
U avgustu manje krivičnih djela, jedno lice smrtno stradalo U avgustu manje krivičnih djela, jedno lice smrtno stradalo
Rad na pronalasku izvršioca oštećenja vozila u Sokocu Rad na pronalasku izvršioca oštećenja vozila u Sokocu
Lice iz Sarajeva uhapšeno zbog iznude Lice iz Sarajeva uhapšeno zbog iznude
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    12h 30m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    17h 45m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    7h 13m
    1
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    9h 13m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    15h 31m
    0