U međunarodnoj akciji protiv trgovine drogom uhapšeno 45 osoba

15.02.2022. 17:47
0
IZVOR: SRNA

Ukupno 45 osoba uhapšeno je u Belgiji i Španiji, u okviru međunarodne operacije u kojoj su učestvovali predstavnici vlasti iz sedam zemalja i koja je usmjerena na veliku mrežu krijumčarenja kokaina, saopštili su tužioci i EU.

Evropske agencije Evropol i Evrodžast saopštile su da je u operaciji razbijena jedna od najaktivnijih mreža za krijumčarenje kokaina u Evropi čiji članovi govore albanskim jezikom.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su pretresi izvršeni na više od 80 lokacija, te da su osumnjičeni uvozili kokain iz Latinske Amerike u evropske luke.

– Više od 600 službenika za sprovođenje zakona, u bliskoj saradnji sa tužiocima i istražnom policijom, izvršili su racije čija su meta bili članovi ove mreže u Španiji i Belgiji. Brojne paralelne akcije izvršene su još u Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Holandiji – ističe se u saopštenju.

Tužilaštvo Belgije saopštilo je da je policija uhapsila 30 lica, te da je izvršeno 49 pretresa širom zemlje, a većina u okolini Brisela i u Antverpu.

Tužioci nisu naveli šta je zaplijenjeno tokom operacije.Belgija je postala glavni centar krijumčarenja droge u Evropu.

Uz hiljade kontejnera koji stižu u luku Antverp svakog dana, taj grad je jedan od glavnim tačaka za ulazak kokaina na Stari kontinent, navodi AP.

Tužioci su naveli da većina osumnjičenih živi u oblasti Brisela, te da pomenuta kriminalna organizacija ima određena mjesta u luci Antverp na koja stiže kokain iz Južne Amerike.

Oni tvrde da su krijumčari radili u dosluhu sa državljanima zemalja sa juga Evrope koji pripadaju kriminalnim porodicama u pokrajini Limburg.

Organizacija je za prevoz droge u Evropu koristila teretne ili privatne avione, zajedno sa kontejnerima koji su brodovima prevoženi u Antverp, holandski Roterdam, francuski Avr i njemački Hamburg.

Komentari 0
Povezane vijesti
Napadnuta senatorka i bivši gradonačelnik Berlina Napadnuta senatorka i bivši gradonačelnik Berlina
Leverkuzen prvi put u istoriji prvak Njemačke Leverkuzen prvi put u istoriji prvak Njemačke
Više od 22 odsto Nijemaca ne može da priušti sedmodnevni odmor Više od 22 odsto Nijemaca ne može da priušti sedmodnevni odmor
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    18h 7m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    19h 40m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    16h 6m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    18h 19m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    8h 48m
    3