U Palama obilježen Međunarodni dan bez automobila

22.09.2021. 13:50
0
IZVOR: SRNA

U Ulici Milana Simovića na Palama danas je na jedan čas obustavljen saobraćaj povodom obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila, s ciljem podizanja svijesti ljudi o zdravijem načinu života, kao i o zaštiti učesnika u saobraćaju, posebno djece.

U programu obilježavanja ovog značajnog datuma učestvovali su učenici paljanske osnovne škole, Dječiji centar "Bubamara", Policijska uprava za bezbjednost saobraćaja Pale i Udruženje "Klub ideja" uz podršku lokalne zajednice, grada Istočno Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Direktor Osnovne škole "Pale" i predsjednik organizacionog odbora manifestacije Aleksandar Rajić rekao je novinarima da se lokalna zajednica priključila mnogobrojnim evropskim gradovima u obilježavanju Dana bez automobila, a učesnici su u ulici gdje je bio obustavljen saobraćaj predstavili svoje ekološke recitacije, pjesme, šarali kredama po afaltu, pisali poruke o potrebi zaštitne životne sredine.

On je istakao da ovim žele skrenuti pažnju ljudima kako mogu koristititi i druge alternativne vidove saobraćaja i na taj način grad učiniti čistijim, kako od vazdušnog zagađenja, tako i od buke.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Pale Đorđe Žižović rekao je da zajedno sa Policijskom upravom Istočno Sarajevo svake godine organizuju akciju "Zaštitimo djecu u saobraćaju", a danas su saobraćaj obustavili i zbog obilježavanja "Dana bez automobila".

- Želimo da skrenemo pažnju da se u blizini škola i vrtića nalazi veliki broj djece koja se ne smiju ugroziti u saobraćaju -  istakao je Žižović.

Direktor Dječijeg centra "Bubamara" Vanja Jugović kaže da je oko 60 mališana ovoga vrtića učestvovalo u manifestaciji, kako bi bar na malo probudili svijest o značaju zdrave sredine za razvoj svakog djeteta i čovjeka.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Žarko Čović rekao je da manifestacijom "Dan bez automobila" žele pokušati da razviju svijest kod sugrađana i mališana o značaju razvoja i očuvanja životne sredine, ekologije.

Čović je dodao da je opština Pale podržala današnju manifestaciju i da će tako biti i ubuduće.

Svjetski dan bez automobila obilježava se široms vijeta 22. septembra kada se dijelovi grada zatvore za automobile. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    23h 16m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 12m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    22h 16m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    19h 9m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    13h 0m
    1