U Palama otvorena Pravna klinika „Zaštita od nasilja u porodici“

05.12.2019. 19:22
0
IZVOR: Srna

Na Pravnom fakultetu u Palama danas je otvorena Pravna klinika "Zaštita od nasilja u porodici" za 50 polaznika koji će tokom sedmodnevnog rada imati priliku da sa advokatom proučavaju konkretne slučajeve i predlažu vidove pravne pomoći žrtvama, uz sva ograničenja u vezi sa tajnošću podataka.

Portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović rekla je da su na području Uprave za devet mjeseci prijavljena 52 slučaja nasilja u porodici, dok ih je u istom mjesecu lani bilo 66.

-Od tog broja, 21 je broj prijavljenih krivičnih djela, a broj prekršaja 31. Broj počinilaca nasilja u porodici je 53, od kojih je 47 muškaraca i šest žena. Prošle godine bili su 64 muškarca i devet žena- istakla je Stokanovićeva, koja je bila današnji predavač.

Stokanovićeva je navela da je u ovom periodu evidentirano 60 žrtava nasilja u porodici, među kojima je četvoro djece koja imaju do 14 godina, jedno uzrasta od 14 do 18, 42 su žene koje imaju više od 18 godina i 13 muškaraca starijih od 18 godina.

-Izrečeno je 10 hitnih mjera zaštite - četiri se odnose na udaljavanje počinioca iz stana, kuće ili drugog stambenog prostora, a šest na zabranu približavanja i kontaktiranja počinioca sa žrtvom nasilja u porodici. Izrečene su četiri zaštitne mjere, od kojih je jedna zabrana približavanja žrtvi i tri zabrane uznemiravanja ili uhođenja žrtve- navela je Stokanovićeva.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je da je Pravna klinika značajna za studente i širu društvenu zajednicu, te da je ovo prvi put da mogu da se detaljno upoznaju o ovom velikom društvenom problemu, kao i o načinu na koji se pravni sistem i pojedinci mogu boriti protiv njega.

-Odlučili smo da pokrenemo Pravnu kliniku kako bi našim studentima kao budućim pravnicima omogućili da steknu šira znanja. Studenti će, osim teoretskih predavanja, imati i praktični dio, te vidjeti sa kakvim se problemima žrtve nasilja u porodici suočavaju i kako nosiloci pravosudnih funkcija mogu da te probleme rješavaju- pojasnio je Marković.

Koordinator projekta Dimitrije Ćeranić rekao je da je ovo treća Pravne klinike koju Pravni fakultet u ovoj školskoj godini organizuje za studente sa Pala, Bijeljine i Sarajeva.

Ćeranić je pojasnio da će učesnicima na sveobuhvatan način predstaviti sistem pravne zaštite od nasilja u porodici u Republici Srpskoj i BiH.

On je naveo da će studente upoznati o porodično-pravnoj, prekršajno-pravnoj i krivično-pravnoj zaštiti od nasilja u porodici, te da će u radu klinike učestvovati sudija, tužilac, policijski službenik, radnik Centra za socijalni rad, advokati, profesori Pravnog fakulteteta iz Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Banjaluke i Beograda.

Prema njegovim riječima, studenti će imati mogućnost da učestvuju u radionicama koje će biti održane sa advokatom Darkom Radićem, kao i da rade na aktivnim pravnim predmetima slučajeva nasilja u porodici, uz obavezu zaštite ličnih podataka.

-Biće pokrenuta i SOS linija za pružanje besplatne pravne pomoći žrtvama nasilja u porodici, od 1. januara do sredine godine. Sačinićemo i priručnik o zaštiti od nasilja u porodici, koji će biti podijeljen učesnicima pravne klinike i svim zainteresovanim licima na regiji Istočnog Sarajeva, Sarajeva i Bijeljine- naglasio je Ćeranić.

Projekat Pravne klinike finansijski je podržala Ambasada SAD u BiH.

Direktor Kancelarije za odnose sa javnošću u toj ambasadi Alison Algeo rekla je da joj je drago što su sponzori značajnog projekta, poput "Zaštite od nasilja u porodici" koji spaja teoriju sa praksom, kao i studente iz različitih gradova.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
"Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra "Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja ...
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 47m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 42m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 47m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 36m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 45m
    3