U Podgrabu služen prastos borcima svih Odbrambeno-otadžbinskih ratova

13.06.2024. 15:42
0
IZVOR: srna.rs

Predstavnici Opštinske boračke organizacije Pale prisustvovali su parastosu svim borcima odbrambeno-otadžbinskih ratova Republike Srpske i položili cvijeće na spomen-obilježje u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg u paljanskom mjestu Podgrab.

Član Komisije za njegovanje tradicije Opštinske boračke organizacije Pale Lazar Škobo rekao je da je Podgrab mjesto na području Romanije koje je kroz istoriju iznjedrilo velike junake sa izrazitim junačkim karakterom, koje je iskazano tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, pa i posljednjeg Obrambeno-otadžbinskog rata.

- Tokom posljednjeg rata ovaj prostor je branio Pračanski i Podgrapski bataljon Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji nije ni milimetar teritorije izgubio. Bataljon koji je branio Pale bio je pod velikim pritiskom, međutim, nije imao nijedan poraz od početka do kraja rata. Riječ je o bataljonu koji je jedan od najzaslužnijih što smo opstali i što i danas imamo Republiku Srpsku - naglasio je Škobo.

Predsjednik mjesne boračke organizacije Prača-Podgrab Radan Pečenica kaže da je današnjim skupom pokazano da je narod spreman da nastavi da čuvamo i njeguje, čuva i prenosi kulturu sjećanja na mlađe generacije.

Pečenica je izrazio nadu da će mlađe i buduće generacije uspješno nastaviti da ovjekovjećuju i veličaju djela predaka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Joanikije: Kosovo i Metohija su srpski Jerusalim Mitropolit Joanikije: Kosovo i Metohija su srpski Jerusalim
Mirončuk Sergej Aleksandrovič, ruski dobrovoljac koji je dao život za Republiku Srpsku (FOTO) Mirončuk Sergej Aleksandrovič, ruski dobrovoljac koji je dao život za Republiku Srpsku (FOTO)
Travnik: Sjećanje na humanost boraca Vojske Republike Srpske prema hrvatskim civilima (FOTO) Travnik: Sjećanje na humanost boraca Vojske Republike Srpske prema hrvatskim civilima (FOTO)
Najčitanije
  • Govor vladike Nikolaja na Vidovdan 1916. godine
    22h 39m
    1
  • Konstantin Simić novi predsjednik konferencije beba u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    16h 28m
    0
  • Promovisan 41 diplomirani inženjer i četiri mastera elektrotehnike (FOTO)
    22h 49m
    0
  • Godišnjica rođenja Petra Kočića
    3h 11m
    0
  • Djevojčicu ubio grom na plaži na Halkidikiju
    15h 57m
    0