U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"

09.12.2023. 22:07
0
IZVOR: srna.rs

Monodrama "K`o kamen-Velenka Brstinova i kćer joj Dragana", po tekstu Dragane Mandrape iz Istočnog Sarajeva, koja govori o životu dvije generacije njene porodice i o srpskom stradanju, izvedena je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Republike Srpske.

Monodrama govori o dvije žene, majci i kćerki, njihovim životima, stradanjima, ali i snazi koju su imale u trenucima najvećih iskušenja.

U prepunoj sali Kulturnog centra izvela je glumica Ljiljana Čekić.

Mandrapa, koja je profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi "28. juni" u Istočnom Novom Sarajevu, rekla je novinarima da je ovo priča o životu njene porodice, o ženama dvije generacije.

- Prvi dio je životna priča moje majke koja je ostala siroče u Drugom svjetskom ratu, a drugi dio je moja životna priča, lično stradanje u posljednjem otadžbinskom ratu - dodala je Mandrapa.

"K`o kamen" je priča o pobijenim hercegovačkim Srbima 1941. i 1944. godine, kao i o stradanjima sarajevskih Srba koji su 1996. napuštali ognjišta u istoj koloni sa svojim iskopanim mrtvim junacima i odlazili u nepoznato.

Mandrapa je podsjetila da je monodrama premijerno izvedena u oktobru u Banjaluci, a na njeno veliko zadovljstvo, večeras je i pred publikom u Istočnom Sarajevu.

- Moram reći da imam tremu. Osjećam ogromno zadovoljstvo, beskrajno sam srećna i zahvalna svim ljudima koji su došli. Znam da je to zato jer ljudi vole pozorište, žele čuti kvalitetnu priču, ali se nadam i da je zato, jer cijene moj rad i mene - rekla je Mandrapa.

Glumica Ljiljana Čekić rekla je da je imala dodatnu dozu odgovornosti pred publikom u Istočnom Sarajevu, jer je priča u vezi sa ovim gradom, ali da je tema univerzalna i da se u svakom gradu podjednako jasno dobro čita i razumije.

- Nažalost, te tragedije su bile u svim krajevima naše zemlje. Čim sam izašla na scenu, nakon prvih par minuta vidjela sam kako me slušaju i bilo mi je lakše, jer glumac uvijek dobije dodatnu energiju od publike i ako je tako, onda bolje igrate - dodala je Čekićeva kojoj je bilo zadovoljstvo da nastupi na 28. Međunarodnom festivalu.

Na programu festivala bila i predstava Narodnog pozorišta Niš "Heroj nacije", po tekstu Ivana M. Lalića, koju su izveli glumci Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milojević, Una Kostić i Dragiša Veljković.

Festival traje do ponedjeljka, 11. decembra, a sve predstave i monodrame se igraju u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, a prijatelji Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Predstavljena monografija o Milanu Gutoviću Predstavljena monografija o Milanu Gutoviću
U srijedu izložba "Bata u 90 slika" u Istočnom Novom Sarajevu U srijedu izložba "Bata u 90 slika" u Istočnom Novom Sarajevu
Premijera dokumentarne drame „Ko kamen“ u Narodnom pozorištu Republike Srpske Premijera dokumentarne drame „Ko kamen“ u Narodnom pozorištu Republike Srpske
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    11h 0m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    10h 24m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    8h 39m
    12
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    1h 58m
    4
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    10h 18m
    0