У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен"

09.12.2023. 22:07
0
ИЗВОР: srna.rs

Монодрама "К`о камен-Веленка Брстинова и кћер јој Драгана", по тексту Драгане Мандрапе из Источног Сарајева, која говори о животу двије генерације њене породице и о српском страдању, изведена је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево у оквиру Међународног фестивала малих сцена и монодраме Републике Српске.

Монодрама говори о двије жене, мајци и кћерки, њиховим животима, страдањима, али и снази коју су имале у тренуцима највећих искушења.

У препуној сали Културног центра извела је глумица Љиљана Чекић.

Мандрапа, која је професор српског језика и књижевности у Средњој школи "28. јуни" у Источном Новом Сарајеву, рекла је новинарима да је ово прича о животу њене породице, о женама двије генерације.

- Први дио је животна прича моје мајке која је остала сироче у Другом свјетском рату, а други дио је моја животна прича, лично страдање у посљедњем отаџбинском рату - додала је Мандрапа.

"К`о камен" је прича о побијеним херцеговачким Србима 1941. и 1944. године, као и о страдањима сарајевских Срба који су 1996. напуштали огњишта у истој колони са својим ископаним мртвим јунацима и одлазили у непознато.

Мандрапа је подсјетила да је монодрама премијерно изведена у октобру у Бањалуци, а на њено велико задовљство, вечерас је и пред публиком у Источном Сарајеву.

- Морам рећи да имам трему. Осјећам огромно задовољство, бескрајно сам срећна и захвална свим људима који су дошли. Знам да је то зато јер људи воле позориште, желе чути квалитетну причу, али се надам и да је зато, јер цијене мој рад и мене - рекла је Мандрапа.

Глумица Љиљана Чекић рекла је да је имала додатну дозу одговорности пред публиком у Источном Сарајеву, јер је прича у вези са овим градом, али да је тема универзална и да се у сваком граду подједнако јасно добро чита и разумије.

- Нажалост, те трагедије су биле у свим крајевима наше земље. Чим сам изашла на сцену, након првих пар минута видјела сам како ме слушају и било ми је лакше, јер глумац увијек добије додатну енергију од публике и ако је тако, онда боље играте - додала је Чекићева којој је било задовољство да наступи на 28. Међународном фестивалу.

На програму фестивала била и представа Народног позоришта Ниш "Херој нације", по тексту Ивана М. Лалића, коју су извели глумци Драган Божа Марјановић, Снежана Петровић, Урош Милојевић, Уна Костић и Драгиша Вељковић.

Фестивал траје до понедјељка, 11. децембра, а све представе и монодраме се играју у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

Покровитељи фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Србије, Град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а пријатељи Матична библиотека Источно Сарајево и Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Представљена монографија о Милану Гутовићу Представљена монографија о Милану Гутовићу
У сриједу изложба "Бата у 90 слика" у Источном Новом Сарајеву У сриједу изложба "Бата у 90 слика" у Источном Новом Сарајеву
Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту Републике Српске Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту Републике Српске
Најчитаније
 • Егзодус Срба из Сарајева 1996. године (ВИДЕО)
  6h 42m
  11
 • Како су Копривице вратиле мошти Светог Харалампија у манастир Морачу
  7h 37m
  2
 • Изгорјела кућа породице Тодоровић у Палама, покренуте хуманитарне акције
  2h 11m
  0
 • Велики пожар у Сарајеву, евакуисана школа
  23h 53m
  1
 • Пронађено тијело Радоја Станковића из Фоче
  1h 54m
  0