U Republici Srpskoj godišnje od malignih bolesti oboli 6.000 osoba

04.02.2024. 14:29
0
IZVOR: srna.rs

U Republici Srpskoj godišnje od malignih bolesti oboli 6.000 osoba, a iz budžeta se izdvaja 76 miliona KM za poseban program lijekova za oboljele, izjavio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

- U te programe ulazi biološka terapija za osobe oboljele od malignih bolesti, ali i lijekovi za rijetke bolesti. To su specifični programi koji podrazumijevaju da se prethodno mora znati broj pacijenata koji se liječe - rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka, u organizaciji pet udruženja lica oboljelih od malignih bolesti iz Srpske.

Šeranić je pojasnio da su određene terapije za oboljele u eksperimentalnoj fazi, nemaju svoju indikaciju i kao takve se ne mogu naći na spisku Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

On je dodao da su najčešći karcinomi pluća i debelog crijeva, kod muškaraca karcinom prostate, dok žene uglavnom obolijevaju od karcinoma grlića materice i dojke.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj trenutno u toku mapiranje kapaciteta kako bi se mogao obezbijediti preventivni skrinig program karcinoma grlića materice i dojke.

On je podsjetio da su HPV vakcine dio prevencije i pristup kojim se može iskorijeniti karcinom grlića materice.

Predsjednik Udruženja oboljelih od malignih bolesti Istočne Hercegovine iz Trebinja "Vjera-luča-nada" Nada Đurić kaže da je cilj ovog udruženja poboljšati status pacijenata.

- Osnovni cilj je da se ukine lista čekanja i da se na tu listu stave lijekovi novije generacije i oboljelima pružaju kvalitetniji život - poručila je Đurićeva.

Predsjednik Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma Srpske "Mi smo sa vama" Jasminka Sredojević kaže da su sve aktivnosti ovog udruženja usmjerene prema preventivnom djelovanju i ranom otkrivanju karcinoma.

- Želimo edukovati stanovništvo o smjernicama koje trebaju slijediti kako bi se spriječio nastanak bolesti - navela je Sredojevićeva.

Načelnik Klinike za onkologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske Zdenka Gojković rekla je da se veliki broj malignih bolesti može izliječiti ako se otkrije u ranoj fazi.

Gojkovićeva je naglasila da su danas na sceni prisutni brojni inovativni lijekovi.

- Ljudi dosta kasno dolaze na onkološke ili preglede uopšteno. Kasno se dijagnostikuje bolest i tada su mogućnosti izlječenja manje - zaključila je Gojkovićeva.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, novootkriveni slučajevi raka najčešći su bili na dojci /2,26 miliona/, plućima /2,21 milion/, debelom crijevu i rektumu /1,93 miliona/ i prostati /1,41 milion/.

Najzastupljeniji oblici raka u pogledu smrtnosti u svijetu su bili rak pluća /1,8 miliona smrtnih slučajeva/, kolorektalni karcinom /935.000/, rak jetre /830.000/, rak želuca /769.000/, te dojke /685.000 smrtnih slučajeva/.

Prema ovim procjenama, očekuje se da će do 2040. godine doći do povećanja broja oboljelih od raka za oko 60 odsto u odnosu na 2020. godinu, pri čemu se najveći porast predviđa u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    22h 44m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    20h 46m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    19h 39m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    18h 47m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    19h 44m
    0