U SŠ „28. juni“ održana priredba posvećena ženama koje su mijenjale istoriju (FOTO)

08.03.2024. 12:36
0
IZVOR: katera.news

U Srednjoj školi „28. juni“ danas je održana priredbaLjepota moći – moć ljepote“, posvećena ženama koje su mijenjale istoriju.

Simbolično, na 8. mart - Međunarodni dana žena, učenici su predstavili kratki film o Jeleni Anžujskoj, kraljici Teuti i Hurem, kroz koji su gledaoce upoznali sa istorijom i životima ove tri velike žene.

U filmu su učestvovali učenici ove škole, čitajući tekst i igrajući navedene ličnosti.

Direktor Srednje škole „28. juni“ Boris Brajović objasnio je da je riječ o obradi teme sa raznih aspekata, uključujući što je više moguće školskih struka.

- Radeći na ovom projektu ljepote i snage žene uključili su se mašinski tehničari, saobraćaj, ugostiteljstvo i turizam i elektrotehnika i svi zajedno smo sklopili jednu prelijepu priču. Učenici su ove žene odabrali jer su smatrali da su o njima najmanje pričane priče, a da zaslužuju više – rekao je on.

Riječ je o ženama koje su, kako dodaje, u istoriji igrale možda i bitniju ulogu nego njihovi muževi.

- Njihovi muževi su vladali ogromnim teritorijama, a one su vladale njima – naglasio je Brajović.

Učenici su, osim toga, na času sa profesorom likovne umjetnosti Damirom Šabićem napravili i skulpture ovih istorijskih žena.

Šabić ističe da je velika čast što se pojavljuje skulptura kraljice Teute, koju je on radio i koja je postavljena u Arheološkom parku „Ravne“ u Visokom.

- Moj doprinos je taj što sam radni model donio ovdje i upoznao djecu sa načinom izrade skulpture koja je u prirodnoj veličini, te šta znači predstavljanje tako važne istorijske ličnosti – rekao je on.

Lazar Škobo, profesor istorije u ovoj školi, navodi da je cilj današnje priredbe staviti u fokus dame koje su bile ispred svog vremena, mijenjale tok istorije i stvarale je.

Prema njegovim riječima, ovim projektom objedinili su sve struke škole.

- Ovim projektom smo predstavili kvalitet i sveobuhvatnost naše škole, ali i pokazali prilagodljivost i spremnost učenika – naglasio je on.

Dodaje da su ovakvi vannastavni projekti dobra prilika da učenici nauče i nešto više, u ovom slučaju, o djelu velikih žena.

- Drago mi je da ovaj posao nije bio samo puko odrađivanje posla za njih, nego su emotivno, puni elena pristupili realizaciji – zaključio je Škobo.

 

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Jelena Anžujska (1230-1314) bila je prva srpska kraljica sa oreolom, supruga srpskog kralja Stefana Uroša I i majka kraljeva Dragutina i Milutina.

Imala je titulu kraljice Srbije, Duklje, Albanije, Huma, Dalmacije i Primorskih oblasti. Ovim srpskim zemljama samostalno je vladala 38 godina, a prethodno još 27 godine sa svojim mužem Urošem I. To je vrijeme velikog srpskog kulturnog, privrednog, društvenog i političkog napretka, kao i teritorijalnog proširenja.

Teuta je bila ilirska kraljica koja je vladala od 231. p.n.e. do 228. p.n.e. Vladala je kraljevstvom Ilira kao regent umjesto svog maloljetnog posinka Pinesa nakon smrti njenog muža Agrona, koji je vladao u periodu od oko 250-231. godine p.n.e, tokom kojeg je Ilirija bila na vrhuncu moći.

Teuta je vladala iz Skadra, dobro utvrđene ilirske prijestonice uz pomoć philoi (gr. prijatelj) - savjetnika bivšeg kralja. U to vrijeme kraljevstvo se prostiralo od rijeke Neretve na sjeveru do rijeke Aous (Vjosa, u Albaniji) na jugu.

Haseki sultanija Hurem smatra se jednom od najmoćnijih žena Osmanskog carstva i jednom među najmoćnijim ženama u istoriji čovječanstva.

Pored toga što je imala veliku moć i vršila ogroman uticaj na politiku tadašnjeg turskog carstva i igrala vodeću ulogu u mnogim državnim aferama, smatrana je i velikom humanitarkom.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    8h 54m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    4h 51m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    10h 58m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    23h 34m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    8h 12m
    0