У СШ „28. јуни“ одржана приредба посвећена женама које су мијењале историју (ФОТО)

08.03.2024. 12:36
0
ИЗВОР: katera.news

У Средњој школи „28. јуни“ данас је одржана приредбаЉепота моћи – моћ љепоте“, посвећена женама које су мијењале историју.

Симболично, на 8. март - Међународни дана жена, ученици су представили кратки филм о Јелени Анжујској, краљици Теути и Хурем, кроз који су гледаоце упознали са историјом и животима ове три велике жене.

У филму су учествовали ученици ове школе, читајући текст и играјући наведене личности.

Директор Средње школе „28. јуни“ Борис Брајовић објаснио је да је ријеч о обради теме са разних аспеката, укључујући што је више могуће школских струка.

- Радећи на овом пројекту љепоте и снаге жене укључили су се машински техничари, саобраћај, угоститељство и туризам и електротехника и сви заједно смо склопили једну прелијепу причу. Ученици су ове жене одабрали јер су сматрали да су о њима најмање причане приче, а да заслужују више – рекао је он.

Ријеч је о женама које су, како додаје, у историји играле можда и битнију улогу него њихови мужеви.

- Њихови мужеви су владали огромним територијама, а оне су владале њима – нагласио је Брајовић.

Ученици су, осим тога, на часу са професором ликовне умјетности Дамиром Шабићем направили и скулптуре ових историјских жена.

Шабић истиче да је велика част што се појављује скулптура краљице Теуте, коју је он радио и која је постављена у Археолошком парку „Равне“ у Високом.

- Мој допринос је тај што сам радни модел донио овдје и упознао дјецу са начином израде скулптуре која је у природној величини, те шта значи представљање тако важне историјске личности – рекао је он.

Лазар Шкобо, професор историје у овој школи, наводи да је циљ данашње приредбе ставити у фокус даме које су биле испред свог времена, мијењале ток историје и стварале је.

Према његовим ријечима, овим пројектом објединили су све струке школе.

- Овим пројектом смо представили квалитет и свеобухватност наше школе, али и показали прилагодљивост и спремност ученика – нагласио је он.

Додаје да су овакви ваннаставни пројекти добра прилика да ученици науче и нешто више, у овом случају, о дјелу великих жена.

- Драго ми је да овај посао није био само пуко одрађивање посла за њих, него су емотивно, пуни елена приступили реализацији – закључио је Шкобо.

 

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Јелена Анжујска (1230-1314) била је прва српска краљица са ореолом, супруга српског краља Стефана Уроша I и мајка краљева Драгутина и Милутина.

Имала је титулу краљице Србије, Дукље, Албаније, Хума, Далмације и Приморских области. Овим српским земљама самостално је владала 38 година, а претходно још 27 године са својим мужем Урошем I. То је вријеме великог српског културног, привредног, друштвеног и политичког напретка, као и територијалног проширења.

Теута је била илирска краљица која је владала од 231. п.н.е. до 228. п.н.е. Владала је краљевством Илира као регент умјесто свог малољетног посинка Пинеса након смрти њеног мужа Агрона, који је владао у периоду од око 250-231. године п.н.е, током којег је Илирија била на врхунцу моћи.

Теута је владала из Скадра, добро утврђене илирске пријестонице уз помоћ пхилои (гр. пријатељ) - савјетника бившег краља. У то вријеме краљевство се простирало од ријеке Неретве на сјеверу до ријеке Аоус (Вјоса, у Албанији) на југу.

Хасеки султанија Хурем сматра се једном од најмоћнијих жена Османског царства и једном међу најмоћнијим женама у историји човјечанства.

Поред тога што је имала велику моћ и вршила огроман утицај на политику тадашњег турског царства и играла водећу улогу у многим државним аферама, сматрана је и великом хуманитарком.

Коментари 0
Повезане вијести
На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    5h 16m
    8
  • Радник пао са стуба и погинуо
    23h 38m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    20h 46m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    23h 52m
    2
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    20h 0m
    0