U znak sjećanja na prof. dr Olgu Blagojević

22.01.2024. 14:22
0
IZVOR: katera.news

Donosimo vam još jednu priču o onima koji su svojim radom, trudom, zalaganjem i nesebičnim djelovanjem na prostorima Sarajevsko-romanijske regije doprinijeli razvoju, napretku i opstanaku stanovništva na ovim prostorima.

U znak sjećanja na prof. dr Olgu Blagojević (1939 –2005), doktora stomatologije i univerzitetskog profesora.

Olga Blagojević je bila doktor stomatologije, profesor na Katedri za stomatološku protetiku Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, osnivač i prvi dekan Stomatološkog faulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Foči.

Rođena je u Sarajevu 18. februar 1939, gdje je završila srednju zubotehničku školu, nakon čega je upisala Stomatološki fakultet u Sarajevu, na kome je i diplomirala 1966. godine. Nakon diplomiranja radila je u Domu zdravlja na Ilidži kao stomatolog.

Univerzitetsku karijeru započela je 1970. godine na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, kao asistent na predmetu Stomatološka protetika. Specijalistički ispit iz Stomatološke protetike je položila 1975. godine, a 1978. je odbranila magistarsku tezu pod nazivom ’’Položaj i mjesto retencionog upirača na okluzalnom zubu’’, na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu. Na matičnom fakultetu je odbranila i doktorsku disertaciju 1982. godine pod nazivom ’’Bioelektrični potencijal žvačne muskulature i pritiska žvakanja u rehabilitaciji parcijalne krezubosti”. U zvanje docenta je izabrana 1983. godine, a 1988. u zvanje vanrednog profesora na predmetu Stomatološka protetika na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu. U periodu od 1986. do 1990. godine, obavljala je funkciju prodekana za nastavu Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

U toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, 1993. godine odlučila je da napusti Sarajevo i pređe u Foču, gdje osniva Stomatološki fakultet.

Obavljala je dužnost dekana Stomatološkog fakulteta u Foči, od osnivanja fakulteta do smrti. Na ovom fakultetu je 1996. godine izabrana u zvanje redovnog profesora na predmetu Stomatološka protetika.

Stomatološki fakultet u Foči je pod njenim rukovođenjem postao ustanova gdje stiču zvanja doktori stomatologije, magistri i doktori stomatoloških nauka, ali i stručna zvanja specijalisti iz raznih oblasti stomatologije.

Olga Blagojević je tragično preminula u 66. godini života u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 10. jula 2005. na lokalitetu Vranovske stijene na magistralnom putu Sarajevo - Foča.

Među mnogim vrlinama koje su je krasile, vjerovatno najcjenjenija je bila njena otvorenost za sve profesionalne inovacije, a posebno otvorenost za saradnju sa drugim institucijama, domaćim i inostranim, sa suštinskim ciljem razmjene i podjele stečenog znanja i iskustva.

Bista prof. dr Olgi Blagojević

Povodom obilježavanja 24. rođendana Medicinskog fakulteta, u oktobru 2017. godine, ispred zgrade ovog fakulteta otkrivene su biste osnivačima i prvim dekanima Medicinskog i tada Stomatološkog fakulteta, pokojnim akademiku Boriši Staroviću i profesoru Olgi Blagojević.

Tom prilikom, tadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Foči Milan Kulić je rekao da će biste krasiti ovo mjesto i podsjećati profesore i studente šta im je zadatak.

- Da svaki dan u nama probude dobrotu i plemenitost koju su nam nesebično darivali. Ovo je naš dug prema našim profesorima uz koje smo rasli i učili - rekao je tada Kulić.

Slika

Foto: Medicinski fakultet Foča

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH
Sjećanje na Milomira Janjića Zeku Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    23h 40m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    23h 45m
    1
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    17h 48m
    4
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    13h 26m
    0
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    18h 13m
    0