У знак сјећања на проф. др Oлгу Блaгojeвић

22.01.2024. 14:22
0
ИЗВОР: katera.news

Доносимо вам још једну причу о онима који су својим радом, трудом, залагањем и несебичним дјеловањем на просторима Сарајевско-романијске регије допринијели развоју, напретку и опстанаку становништва на овим просторима.

У знак сјећања на проф. др Олгу Благојевић (1939 –2005), доктора стоматологије и универзитетског професора.

Олга Благојевић је била доктор стоматологије, професор на Катедри за стоматолошку протетику Стоматолошког факултета у Сарајеву, оснивач и први декан Стоматолошког фаултета Универзитета у Источном Сарајеву у Фочи.

Рођена је у Сарајеву 18. фебруар 1939, гдје је завршила средњу зуботехничку школу, након чега је уписала Стоматолошки факултет у Сарајеву, на коме је и дипломирала 1966. године. Након дипломирања радила је у Дому здравља на Илиџи као стоматолог.

Универзитетску каријеру започела је 1970. године на Стоматолошком факултету у Сарајеву, као асистент на предмету Стоматолошка протетика. Специјалистички испит из Стоматолошке протетике је положила 1975. године, а 1978. је одбранила магистарску тезу под називом ’’Положај и мјесто ретенционог упирача на оклузалном зубу’’, на Стоматолошком факултету у Сарајеву. На матичном факултету је одбранила и докторску дисертацију 1982. године под називом ’’Биоелектрични потенцијал жвачне мускулатуре и притиска жвакања у рехабилитацији парцијалне крезубости”. У звање доцента је изабрана 1983. године, а 1988. у звање ванредног професора на предмету Стоматолошка протетика на Стоматолошком факултету у Сарајеву. У периоду од 1986. до 1990. године, обављала је функцију продекана за наставу Стоматолошког факултета у Сарајеву.

У току Одбрамбено-отаџбинског рата, 1993. године одлучила је да напусти Сарајево и пређе у Фочу, гдје оснива Стоматолошки факултет.

Обављала је дужност декана Стоматолошког факултета у Фочи, од оснивања факултета до смрти. На овом факултету је 1996. године изабрана у звање редовног професора на предмету Стоматолошка протетика.

Стоматолошки факултет у Фочи је под њеним руковођењем постао установа гдје стичу звања доктори стоматологије, магистри и доктори стоматолошких наука, али и стручна звања специјалисти из разних области стоматологије.

Олга Благојевић је трагично преминула у 66. години живота у саобраћајној несрећи која се догодила 10. јула 2005. на локалитету Врановске стијене на магистралном путу Сарајево - Фоча.

Међу многим врлинама које су је красиле, вјероватно најцјењенија је била њена отвореност за све професионалне иновације, а посебно отвореност за сарадњу са другим институцијама, домаћим и иностраним, са суштинским циљем размјене и подјеле стеченог знања и искуства.

Биста проф. др Oлги Блaгojeвић

Поводом обиљежавања 24. рoђeндaна Meдицинскoг фaкултeтa, у октобру 2017. године, испрeд згрaдe овог фaкултeтa oткривeнe су бистe oснивaчимa и првим дeкaнимa Meдицинскoг и тaдa Стoмaтoлoшкoг фaкултeтa, пoкojним aкaдeмику Бoриши Стaрoвићу и прoфeсoру Oлги Блaгojeвић.

Том приликом, тадашњи декан Медицинског факултета у Фочи Милан Кулић је рeкao дa ћe бистe крaсити oвo мjeстo и пoдсjeћaти прoфeсoрe и студeнтe штa им je зaдaтaк.

- Дa свaки дaн у нaмa прoбудe дoбрoту и плeмeнитoст кojу су нaм нeсeбичнo дaривaли. Oвo je нaш дуг прeмa нaшим прoфeсoримa уз кoje смo рaсли и учили - рeкao je тада Кулић.

Слика

Фото: Медицински факултет Фоча

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Горажданина Рада Јовановића- творца антологијских пјесама народне музике Сјећање на Горажданина Рада Јовановића- творца антологијских пјесама народне музике
Сјећање на књижевног великана Војислава Илића Сјећање на књижевног великана Војислава Илића
Љиљана Жикић Карађорђевић - хероина која је живот дала за отаџбину Љиљана Жикић Карађорђевић - хероина која је живот дала за отаџбину
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    23h 59m
    3
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    4h 35m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    4h 17m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    21h 45m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    18h 52m
    0