Ubacimo u udžbenike još više “Cecinih” stihova

03.05.2018. 14:19
0
IZVOR: Katera

Napokon jedan dobar i mudar potez koji nam dolazi iz oblasti obrazovanja države Srbije. U nastavi srpskog jezika, kao primjeri su uzeti stihovi modernih i još uvijek živućih i živahnih pjesnika i muškog i ženskog roda.

I to ne bilo kojih pjesnika, nego onih čije stihove pjevaju grupe i pjevači godinama, čiji stihovi nam se i svjesno i nesvjesno vrte po glavi. Dakle, uzeti su za primjer višestruko upotrebljivi i kvalitetni stihovi jer su doživjeli da budu izmelodirani, pa se pjevaju, što daje poseban kvalitet takvim stihovima, pošto nisu samo puki stihovi za čitanja i recitovanja na večerima poezije uvijek skromne posjete.

Dreka se podigla da u ovom udžbeniku revolucionarnog pristupa, nije mjesto stihovima koje pjeva Ceca i koje nazivaju “Cecini stihovi”.

Malograđani su jako opasan sloj ljudi, nazadni su, a glasni i uporni, dakle efikasno štetni za svaki napredak jednog društva. A pri tome još i glupi. Nema goreg spoja od glupih, a upornih.

Nisu to Cecini stihovi, Ceca taj posao prepušta da za nju radi impresivna i milion puta dokazana pjesnikinja Marina Tucaković, koja je i napisala ove “sporne” stihove. Dakle to su Marinini stihovi, a ne Cecini.

Eeej, malograđani, ni za seljake niste, a kamoli građane i da se vaš stav uzima u obzir, osim kao loš primjer. Seljani iz najveće zabiti su za vas akademska elita srpskog naroda.

Pored odličnih Marininih stihova tu su i odlični stihovi koje pjevaju i osmislili su ih poznati jugoslavenski rokeri iz Srbije: YU grupa, Bajaga i Riblja čorba. Možda se mogao tu naći i koji stih Duška Trifunovića ili Gorana Bregovića rodonačelnika stihoklepstva u rok muzici koji su udarili temelje i podigli nivo pisanja tekstova za popularnu modernu “narodnu” muziku, poznatu kao rok.

U ovoj priči nezaobilazan je i Đorđe Balašević, ali zbog svog nekarakternog ponašanja i omalovažavanja srpskog jezika ipak mu nije mjesto u sferama gdje se izučava srpski jezik.

Ovo što je neko uradio da se osavremeni nastava i zainteresuju naši mladi potomci za našu srpsku kulturu i na primjeru modernih stihova uči jezik na nastavi, je prosto genijalan potez.

Marininim stihovima je ovdje mjesto pored ostalih i nemoj ko da je ovo mijenjao (vidi sliku). I ne kenjajte više, malograđani, idite upropaštavati neke druge sredine, dosta ste nas.

Autor: Duško Bošković

Komentari 0
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    18h 45m
    4
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    1h 50m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    23h 18m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    20h 52m
    3
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    1h 57m
    0