Učenici i profesori Srednje škole „28. juni“ autori najboljeg filma o Pupinu (FOTO)

11.09.2024. 09:15
2
IZVOR: katera.news

Povodom obilježavanja 170 godina rođenja Mihajla Pupina, Republički pedagoški zavod je zajedno sa Savezom inovatora Republike Srpske raspisao konkurs za osnovne i srednje škole, za izradu postera i filma sa temom obilježavanja godišnjice ovog velikog naučnika.

Među 160 radova, ručno i digitalno izrađenih plakata i filmova, prvo mjesto i nagradu za najbolji film, osvojila je Srednja škola „28. juni“ iz Istočnog Novog Sarajeva.

Vrednovanje filma je obuhvatilo naslov, relevantnost sadržaja, kreativnost i orginalnost, priču i naraciju, vizuelne elemente, zvuk i muziku, izražavanje emocija, tehničku izvedbu i opšti utisak.

Tanja Nišić, profesor elektro grupe predmeta i Natalija Badnjar, profesor srpskog jezika ugostile su nas u prostorijama ove škole i sa nama podijelile utiske, ne krijući sreću zbog osvojene nagrade.

Na početku razgovora za portal „Katera“ Nišić je rekla da je jedan od uslova bio da film traje od pet do sedam minuta, te da je bilo izazovno bogatu Pupinovu biografiju uokviriti u to vrijeme.

Mihajlo Pupin je dobio Pulicerovu nagradu za autobiografsko djelo "Od pašnjaka do naučenjaka" i to je, dodaju profesorice, bila polazna tačka u stvaranju scenarija za film.

Pored njegovog neupitnog naučnog rada, posebno je važan, ističe Badnjar, njegov odnos prema domovini i otadžbini Srbiji, svetosavlju i tradiciji, koje su bile njegove vodilje ka uspjehu.

-  U procesu istraživanju koristila sam različite izvore i saznala neke podatke o Pupinu koje nisam znala. Jedan od  zanimljivih podataka je da je na njegovu inicijativu, predsjednik SAD-a Vudro Vilson naložio da se srpska zastava podigne na jarbol iznad Bijele kuće tokom Prvog svjetskog rata – rekla je ona.

Iz razgovora sa profesoricom Badnjar postaje jasno da su radeći na projektu mnogo naučili o životu i djelu velikog fizičara Mihajla Pupina.

U procesu stvaranja filma učestvovali su učenici prvih i drugih razreda koji se obrazuju za tehničare informacionih tehnologija, računarstva i programiranja, kao i mašinski tehničari, pod mentorstvom ove dvije profesorice.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ustupljene fotografije

Nišić smo pitali da nam kaže gdje su snimani kadrovi i koliko je trajalo snimanje filma.

- Snimanje je trajalo od marta do juna prošle godine. U nedostatku objekata, shvatili smo da nas prostorije Kulturnog centra najviše podsjeća na ambijent američkog sekretarijata i njegove kancelarije. Jedan dio scena koji se odnosi na Pupinov predavački rad na fakultetu sniman je u kabinetu praktične nastave u našoj školi. Takođe, početne kadrove u kojima smo prikazali Pupina kao dječaka, snimali smo na "Deda Siminom ranču" u Tilavi – pojasnila je ona.

„Ponosne smo na naše učenike“,  uzviknule su u glas profesorice, i upoznale nas sa Matijom Kenjićem, učenikom koji je bio zadužen za snimanje i montažu, a za kojeg kažu da ima „oko za detalje i savršen ugao gledanja“.

-  Film smo snimali profesionalom opremom, kamerama i dronovima. Snimali smo dugo, na različitim lokacijama u različito doba dana. Uživao sam u cijelom procesu i nije mi bilo teško. Zahvaljujući drugu iz razreda Ognjenu Erbezu, kadrove smo montirali sa lakoćom – rekao je on.

Damjan Bošković, koji je u filmu tumačio lik Mihajla Pupina, naveo je da je mnogo naučio o naučniku za kojeg mu se čini, kaže, da nije dovoljno proslavljen.

- Težili smo da periodično i hronološki prikažemo Pupinov život i da sve to „upakujemo“ u sedam minuta. Bilo je teško spojiti umjetnost sa činjenicama i predstaviti gledaocima najbitnije segmente njegovog života – rekao je Bošković.

On je naveo da je cilj filma bio da predstave velikog srpskog genija u najblještavijem svjetlu.

- Tokom rada na filmu zbližili smo se i naučili nešto ne samo o Pupinu nego i o nama samima – rekao je naš sagovornik.

Slika

Foto: katera.news

U izradi filma su učestvovali i Nikolina Radović, Sanja Golijanin, Marta Mrgud, Luka Kovačević, Ognjen Erbez, Gavrilo Bojović, Igor Bujak, Stefan Tomašević, Stefan Gavrilović i Veljko Nišić, koju je ovjekovječio lik Pupina kao dječaka.

Nagrade i pohvale najuspješnijim biće dodijeljene na centralnoj svečanosti povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina u Idvoru u Srbiji.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Živko 11.09.2024. 15:18
    Svaka čast učenicima i njihovim profesorima na ostvarenom uspjehu!
  • Generic placeholder image
    Bravo 11.09.2024. 10:13
    Bravo, sve čestitike učenicima i profesoricama na ovom filmu i nagradi!
Povezane vijesti
Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
Na humanitarnim turnirima prikupljeno 2.290 KM za Miloša Na humanitarnim turnirima prikupljeno 2.290 KM za Miloša
Srebreno pero za Andreu Golubović Srebreno pero za Andreu Golubović
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 36m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 27m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 14m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 40m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 22m
    0