Ugasila se još jedna fabrika u Srpskoj, stotine radnika ostalo bez posla

20.02.2024. 09:53
10
IZVOR: n1info.ba

Gašenjem firme ”Nova Dipo” gasi se život u Podgradcima, poručili su radnici koji su ostali bez posla. Traže da se pronađe hitno rješenje kako bi proizvodnja ponovo počela. Takođe, i da se izmire dugovanja. Nekima doprinosi nisu godinama uplaćeni.

- Firma je pokradena, nemamo doprinose pet godina, socijalno, penziono, znači, nemamo ništa. Došli smo da radimo, kapija je zaključana nemate posla, idite kućama, nemamo rješenje - priča radnik Željko Vujić za „ATV“.

- Mi jesmo za to da ova firma radi, međutim, nama je prvobitno cilj da se riješi naš status. Mi smo istjerani iz firme, ne daju nam ući, firma je zaključana - navodi Goran Gigović.

Više od 100 ljudi ostalo je bez posla 30. januara kada im je samo rečeno da više ne dolaze na posao jer se proizvodnja obustavlja.

Navodno je Skupština ”Nova Dipo” 31. januara u potpunosti obustavila rad tog društva koje je nekada radilo i za svjetski poznatu Ikeu.

Radnici su ranije rekli da su problemi počeli prije dvije, tri, godine. Advokat je u ime 215 sadašnjih i bivših radnika podnio tužbu protiv preduzeća.

- Imajući u vidu dosadašnji tempo suda u sličnim slučajevima, nije sigurno da će ti sporovi biti uskoro završeni. Zato su se radnici danas ovdje okupili da država interveniše u pogledu rješavanja njihovih važnijih životnih pitanja - rekla je Rafaela Ljubojević Đurić, advokat.

Podrška radnicima stiže od gradonačelnika. Kaže da se problem mora riješiti jer svi gube zatvaranjem firme.

- Gradska uprava razgovarala je sa strukom, resornim ministarstvom i sa redsjednikom Republike Srpske, moramo da tražimo rješenje za ovu kompaniju, ova kompanija ne smije da stane, ona ne smije da prestane sa radom, jer bi to bilo pogubno, ne samo za Gradišku nego i cijelu Republiku Srpsku - istakao je Zoran Adžić za „ATV“.

- Ova firma je naša majka, ako se ona ugasi, ugasilo se komplet mjesto - izjavio je Zvjezdan Panić, predsjednik Savjeta MZ Gornji Podgradci.

Radnici su poručili da će, ukoliko se ne odgovori na njihove zahtjeve i molbe, četvrtog marta organizovati još masovnije i radikalnije proteste.

Komentari 10
  • Generic placeholder image
    Mirna 21.02.2024. 20:42
    Oba gospodina iz vlasti ,koji su došli da "podrze" radnike ,još od 2021godine su upoznati sa svim dešavanjima u toj firmi i nisu ni prstom mrdnuli da nešto promjene,iako su još tada vidjeli da će na kraju sve dovesti do ovoga sad.
  • Generic placeholder image
    Mladen 21.02.2024. 15:03
    Isto je bilo i sa prethodnim vlastima i strankama, ko je bio vlast : otimao i pljackao, isto ce biti i posljije ovih zlotvora-ne vjerujem da ce se ista promjeniti. Sve dok se budemo divili ovom basibozuku sto gologuzi udzu u stranku a izadzu kao milioneri i kliki oko njih nema nam napretka. Pa svi se u BN dive Neskovicu i trce u njegove kafice a on satire radnike, ili Goci Kako mu tepaju u Foci , pavgord ili ….oni su danas uz ovakvu vlast narodni prvaci. Tako je u svakom gradu. Sta ocekujemo?
  • Generic placeholder image
    Lemi 21.02.2024. 14:49
    Trazili ste gledajte,koji je to bezobrazluk,jos kao oni dosli da podrze radnike,mislim na snsd
  • Generic placeholder image
    Mišo 21.02.2024. 10:59
    Gdje ste čuli da radi išli dobro posluje neka firma ili daje otvorena neka firma u Srpskoj, to je nemoguća misija kako je na čelu ova garnitura vlasti nikad ništa a samo se dižu krediti, Bože sačuvaj.
  • Generic placeholder image
    Goran 21.02.2024. 03:35
    Sta ce biti sa nama samo andjeli znaju
  • Generic placeholder image
    Sanja 21.02.2024. 03:33
    Svi smo glasali za SNSD sad ispastamo. Tuga , jad i cemer
  • Generic placeholder image
    Ruzmarin 21.02.2024. 03:32
    Zoka Adzic i Mile Dodik su najodgovorniji sto idemo na ulicu. Pamet u glavu na narednim izborima
  • Generic placeholder image
    Vanja 21.02.2024. 03:31
    Kako vas nije sramota? Hoce li se bilo koja firma otvoriti? Sve ste pogasili zlotvori jedni
  • Generic placeholder image
    Mile 21.02.2024. 03:30
    Stoka nece da radi
  • Generic placeholder image
    Sina 21.02.2024. 03:29
    Sve ce se ugasiti sa ovom vlascu. Snsd je grobar Gradiske i RS
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    23h 22m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    21h 24m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    20h 17m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    19h 25m
    1
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    13h 52m
    1