Umjesto stiker naljepnice, vozači plaćaju posebnu taksu

01.09.2022. 10:09
12
IZVOR: katera.news

Nakon nedavne informacije da će milioni maraka od naplate naljepnica za registraciju vozila umjesto u budžet BiH ići u kasu privatne stručne institucije, iz ove institucije su se oglasili posebnim saopštenjem.

- Mi ne znamo koji je bio motiv ministra saobraćaja i komunikacija BiH da nam dodjeli ovaj posao. Tačno je da smo mi stručna institucija i da bi najbolje naplaćivali predviđenih 9 KM po naljepnici, sigurno bolje i od Ministarstva koje je naplaćivalo 4 KM po naljepnici. Problem je što je stiker naljepnica prevaziđena. Zato smo odlučili da posao ne prihvatimo u formi u kojoj je predložen – saopštili su iz stručne institucije.

Stručna institucija je nosilac inovacija koje stvaraju moderno i napredno poslovno okruženje. Pouzdanost, fleksibilnost i orjentisanost ka rješavanju problema su njihove glavne karakteristike.

- Umjesto naljepnica, mi smo odlučili da kreiramo još jedno rješenje kojem vjerujete. U pitanju je posebna aplikacija za mobilne telefone koju će svaki policajac instalirati na svoj mobitel. Slikanjem registarskih oznaka vozila, policajac dobija informaciju o mjesecu i godini isteka registracije – rekli su predstavnici stručne institucije.

Brojne su prednosti ove inovacije. Između ostalog ibjegavaju se neprijatnosti kao što su lijepljenje novih ili skidanje starih naljepnica sa šoferšajbni vozila, a još važnije štedi se dragocjeno vrijeme vozača.

- Ovim se sigurno staje u kraj ljepilom umrljanim šoferšajbnama vašeg ljubimca na četiri točka. Često vozači nestručnim odlijepljivanjem izgrebu šoferšajbnu. Nastale ogrebotine znaju po noći da smetaju vozačima, a veliki broj naljepnica ograničava vidljivost čime se ugrožava bezbjednost saobraćaja. Sa druge strane upotrebom ove aplikacije izbjegava se mogućnost da vas policajac kazni ukoliko ste zaboravili postaviti novu naljepnicu na vaše vozilo – kazali su predstavnici stručne institucije.

Predstavnici stručne institucije trenutno pregovaraju sa ministrom komunikacija i transporta BiH i Udrženjem vozača sa ciljem da se utvrdi način plaćanja nove usluge.

- Sigurno je da najveću korist od ove aplikacije imaju vozači te je predviđena naplata posebne takste za upotrebu ove aplikacije, a koju će plaćati prilikom registracije motornog vozila – saopštio je Ministar komunikacija i transporta BiH.

Još uvijek nije definisana cijena ove takste koju će naplaćivati stručna institucija.

- Nakon kompleksne analize došli smo do podatka da je realna cijena takste za korišćenje aplikacije na godišnjem nivou 19 KM po vozilu za neparne godine, odnosno 29 KM za parne godine – saopštili su iz stručne institucije.

Iz Udruženja vozača saopštili su da nije u redu da se jedne godine plaća jedna cijena, a sljedeće druga. Pitaju se u čemu je razlika.

- To nije u redu. Nek nađu neku srednju cijenu, pa da u našem budžetu možemo planirati tačan trošak. Takođe, nismo baš sigurni da je ovo rješenje najsrećnije zbog moguće zloupotrebe aplikacije. Ukoliko bi, recimo, aplikacija došla u ruke bankara, postoji vjerovatnoća da nam ne odobre kratkoročni kredit ili pozajmicu kada vide da uskoro dolazi trošak registracije – saopštili su iz Udruženje vozača.

*Tekst je satiričnog karaktera.

Autor: Risto Dubljević

Komentari 12
  • Generic placeholder image
    Za citam u cudu 02.09.2022. 11:02
    Ti napisi bolji, ako znas. Satira odlicna, tekst jos bolji.
  • Generic placeholder image
    Re Brko 01.09.2022. 20:48
    Na svaki tekst na ovom portalu skoro identican komentar. I koliko ti treba jos da prestanes traciti vrijeme. I jos si na portalu? A posto ces i dalje traciti svoje vrijeme, jedan savjet - pocni citati tekstove od kraja. Mozda nesto shvatis.
  • Generic placeholder image
    Re: vozac 01.09.2022. 19:13
    Konačno neko ko se fokusira na problem. Isto pitanje i ja postavljam. Zašto vozači plaćaju?
  • Generic placeholder image
    Vozac 01.09.2022. 19:03
    Ako je svrha naljepnice da olaksa sluzbenom licu kontrolu, zasto se ista ne placa iz budzeta? Zasto je placaju vozaci?
  • Generic placeholder image
    Policajac 01.09.2022. 18:19
    Bolje je da ostanu naljepnice
  • Generic placeholder image
    Čitam u čudu 01.09.2022. 17:44
    Risto, satira loša, tekst nezanimljiv, pravopis užasan!
  • Generic placeholder image
    Aco S 01.09.2022. 16:25
    Da li je svaki Brko ovako ozbiljan
  • Generic placeholder image
    Nevena 01.09.2022. 15:03
    Prije nekoliko dana je bila vijest u svim medijima da je nalepnica 9 KM umjesto dosadašnje 4 i da će je naplaćivati privatnici
  • Generic placeholder image
    Brko 01.09.2022. 14:55
    Hajde budite fer, pa napisite na pocetku da je takst satiricnog karaktera. Ovako nam samo tracite vrijeme na gluposti. Meni je to lako rijesiti. Kad ocijenim da je portal nepouzdan i da je preplavljen laznim vijestima, prestanem ga posjecivati.
  • Generic placeholder image
    Borac 01.09.2022. 14:28
    ovi kreteni za koje glasamo razmišljaju baš ovako kako Risto piše. Ovakav nas neki scenario čeka
  • Generic placeholder image
    Vozač 01.09.2022. 14:21
    Sramota
  • Generic placeholder image
    Goran 01.09.2022. 14:19
    Pa razlika je u izbornoj godini pa je zato 29 KM kako samo otimaju od naroda
Povezane vijesti
Sunce umire za pet milijardi godina Sunce umire za pet milijardi godina
Koja generacija najviše „divlja“ po putu? Koja generacija najviše „divlja“ po putu?
Poseban gen određuje ljevoruke Poseban gen određuje ljevoruke
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    19h 9m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    17h 23m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    15h 13m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    7h 38m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    13h 11m
    0