Umjetnička futuristička vizija mobilnog telefona iz 1930. godine (FOTO)

27.08.2020. 20:36
0
IZVOR: Nezavisne

Njemačka fabrika margarina "Echte Wagner", koja je poslovala između dva svjetska rata, došla je 1930. godine na ideju da u pakovanjima proizvoda potrošačima poklanja zanimljivo ilustrovane sličice. U tu svrhu firma je angažovala umjetnika koji je svoje futurističke vizije dočarao kroz živopisne crteže. Ispod svake sličice tehnoloških i naučnih dostignuća budućnosti stajalo je objašnjenje, a predviđen je i pripadajući album za kolekcionare.

Pored različitih futurističkih vizija svemirskih putovanja, prevoznih sredstava, aviona, brodova i automobila anonimni umjetnik, očigledno inspirisan Nikolom Teslom, predvidio je i pravce razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija u budućnosti.

Tako je na jednoj od sličica iz albuma predstavljen spoj "ličnog bežičnog telefona i televizije".  Kako je odštampano u objašnjenju na njemačkom jeziku, u budućnosti će svako imati svoj predajnik i prijemnik, a moći će da razgovara sa prijateljima i rođacima na određenom talasu. Pored toga, stoji u tekstu, televizijska tehnologija takođe će se usavršavati tako da ćemo prijatelje gledati u lice dok razgovaramo. Uređaji za odašiljanje i primanje više neće biti fiksni, već će se uvijek nositi u kutiji veličine foto-aparata.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kiša meteora najjača u ovom vijeku desiće se na Đurđevdan Kiša meteora najjača u ovom vijeku desiće se na Đurđevdan
Položila vozački iz 961. pokušaja (VIDEO) Položila vozački iz 961. pokušaja (VIDEO)
Sunce umire za pet milijardi godina Sunce umire za pet milijardi godina
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    8h 1m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 45m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    22h 58m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    19h 12m
    0
  • U Neumu upecan najopasniji morski pas Jadrana
    21h 31m
    0