Univerzitet u Istočnom Sarajevu uvršten na listu najboljih univerziteta u Evropi

20.09.2023. 14:57
5
IZVOR: katera.news

Univerzitet u Istočnom Sarajevu uvršten je na listu najboljih univerziteta u Evropi, prema prvom izdanju QS World University Rankings: Europe 2024.

QS World University Rankings: Europe je lista koja obuhvata najboljih 688 institucija iz 42 zemlje Evrope, a univerzitete rangira prema 12 kriterijuma,

Kriterijumi su akademski ugled, broj i citiranost naučnih radova, ugled kod poslodavaca i zapošljivost, odnos studenata i nastavnog osoblja, udio stranih studenata i nastavnika, te održivost – objasnili su sa Univerzitetat u Istočnom Sarajevu.

QS World University Rankings, čiji je dio QS World University Rankings: Europe je jedan od tri najuticajnija svjetska instrumenta akademskog rangiranja, zajedno sa Academic Ranking of World Universities i Times Higher Education World University Rankings.

Na prvom mjestu QS World University Rankings: Europe 2024 se nalazi University of Oxford a na drugom mjestu je ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology, zatim slijede University of Cambridge i Imperial College London.

Lista QS World University Rankings: Europe 2024 dostupna je na linku https://www.topuniversities.com/europe-university-rankings

Komentari 5
 • Generic placeholder image
  Novo 21.09.2023. 22:09
  Molim Vas da nam kazete koji su Univerziteti iz BIH, na listi ispred Univerziteta u IS.
  Jer Univerzitet u Istocnom Sarajevu je na sestom mjestu na ovoj listi Univerziteta u BIH.
  Pogledaj te listu
 • Generic placeholder image
  Čudan narod 21.09.2023. 18:05
  Smanjenje broja studenata nije do kvaliteta univerziteta, već do toga da se radije upisuje privatni fakultet, da se "djeca" ne bi mučila ili trećerazredni (privatni) u Srbiji, pa i Federaciji da bi se reklo da su "djeca" iznad "Lukavice i tog mentaliteta". Tako da sada imamo ispod prosječne učenike koji studiraju po vrlo sumnjivim fakultetima, poput islamskog na Ilidži , koje roditelji reklamiraju kao "vrh".
 • Generic placeholder image
  Iskreno42 20.09.2023. 20:44
  Koliko je studenata ove godine upisalo neki od fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu? Koliko je svake godine sve manje studenata, to je jedan od mjerila, al stalno forsiranje da se nalazi po raznim listama, a svi vidimo da Univerzitet propada iz godine u godinu.
 • Generic placeholder image
  soko 20.09.2023. 20:34
  E jadna majko, kome trebaju ovakve laži?
 • Generic placeholder image
  Bot 20.09.2023. 16:42
  Jeste li vi u redu, šta pišete
Povezane vijesti
Nikola Lapčević izabran za predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nikola Lapčević izabran za predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sar...
Dan Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu u petak Dan Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu u petak
Jačanje saradnje univerziteta iz Srpske i Kine Jačanje saradnje univerziteta iz Srpske i Kine
Najčitanije
 • U nesreći kod Foče stradao otac troje djece
  16h 13m
  0
 • U Sarajevu i Istočnom Sarajevu pretresi na 12 lokacija
  11h 46m
  1
 • Da je živa, Titova Jugoslavija bi danas slavila 80. rođendan
  19h 4m
  3
 • „Google“ za nekoliko dana kreće sa velikim brisanjem naloga: Evo kako da sačuvate svoj
  11h 52m
  0
 • Na mjesto nesreće izlazi inspekcijski nadzor za tunele
  16h 56m
  2