Univerzitet u Istočnom Sarajevu uvršten na listu najboljih univerziteta u Evropi

20.09.2023. 14:57
5
IZVOR: katera.news

Univerzitet u Istočnom Sarajevu uvršten je na listu najboljih univerziteta u Evropi, prema prvom izdanju QS World University Rankings: Europe 2024.

QS World University Rankings: Europe je lista koja obuhvata najboljih 688 institucija iz 42 zemlje Evrope, a univerzitete rangira prema 12 kriterijuma,

Kriterijumi su akademski ugled, broj i citiranost naučnih radova, ugled kod poslodavaca i zapošljivost, odnos studenata i nastavnog osoblja, udio stranih studenata i nastavnika, te održivost – objasnili su sa Univerzitetat u Istočnom Sarajevu.

QS World University Rankings, čiji je dio QS World University Rankings: Europe je jedan od tri najuticajnija svjetska instrumenta akademskog rangiranja, zajedno sa Academic Ranking of World Universities i Times Higher Education World University Rankings.

Na prvom mjestu QS World University Rankings: Europe 2024 se nalazi University of Oxford a na drugom mjestu je ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology, zatim slijede University of Cambridge i Imperial College London.

Lista QS World University Rankings: Europe 2024 dostupna je na linku https://www.topuniversities.com/europe-university-rankings

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Novo 21.09.2023. 22:09
    Molim Vas da nam kazete koji su Univerziteti iz BIH, na listi ispred Univerziteta u IS.
    Jer Univerzitet u Istocnom Sarajevu je na sestom mjestu na ovoj listi Univerziteta u BIH.
    Pogledaj te listu
  • Generic placeholder image
    Čudan narod 21.09.2023. 18:05
    Smanjenje broja studenata nije do kvaliteta univerziteta, već do toga da se radije upisuje privatni fakultet, da se "djeca" ne bi mučila ili trećerazredni (privatni) u Srbiji, pa i Federaciji da bi se reklo da su "djeca" iznad "Lukavice i tog mentaliteta". Tako da sada imamo ispod prosječne učenike koji studiraju po vrlo sumnjivim fakultetima, poput islamskog na Ilidži , koje roditelji reklamiraju kao "vrh".
  • Generic placeholder image
    Iskreno42 20.09.2023. 20:44
    Koliko je studenata ove godine upisalo neki od fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu? Koliko je svake godine sve manje studenata, to je jedan od mjerila, al stalno forsiranje da se nalazi po raznim listama, a svi vidimo da Univerzitet propada iz godine u godinu.
  • Generic placeholder image
    soko 20.09.2023. 20:34
    E jadna majko, kome trebaju ovakve laži?
  • Generic placeholder image
    Bot 20.09.2023. 16:42
    Jeste li vi u redu, šta pišete
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    10h 27m
    8
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    23h 37m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    8h 29m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    22h 28m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    7h 22m
    0