Upozorenje za građane prilikom kupovine putem interneta

24.08.2024. 11:34
0
IZVOR: srna.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske apeluje da građani budu dodatno oprezni prilikom kupovine na internetu i onlajn plaćanja platnim karticama, jer je u proteklom periodu zabilježeno više različitih prevara i pokušaja prevara koje se tiču zloupotreba platnih kartica građana.

Iz MUP-a je saopšteno da se prevare vrše na način da počinioci kreiraju lažne stranice na društvenim mrežama na kojima se reklamira prodaja obuće po znatno nižim cijenama od tržišnih.

- Prilikom navodne prodaje, odnosno kupovine, od građana se traže podaci o bankovnim karticama s ciljem plaćanja artikla /broj kartice, cvv kod, period važenja kartice/, te se nakon toga vrše transferi novca sa računa građana na različite servise za onlajn plaćanja i tranfer novca širom svijeta, a naručena obuća nikad ne bude isporučena - ističe se u saopštenju.

Iz MUP-a Republike Srpske savjetuju građane da prilikom kupovine putem interneta budu oprezni, te koriste samo sigurne i provjerene sajtove za onlajn kupovinu.

U saopštenju se navodi da je jedan od načina zaštite da se prilikom kupovine putem interneta koriste bankovne kartice samo za tu svrhu, koje nisu povezane sa ostalim računima.

- Ukoliko građani smatraju da su žrtve ovog oblika prevare, potrebno je da o tome odmah obavijeste banku izdavaoca kartice radi blokiranja kartice i pokušaja vraćanja novca, te da slučaj prijave policiji - naglašava se u saopštenju.

Više informacija građani mogu dobiti na internet stranici Odjeljenja MUP-a za visokotehnološki kriminalitet https://mup.vladars.rs/lat/index.php?vijest=vtk, posredstvom koje građani mogu da prijave takve sumnjive aktivnosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Upozorenje na obilne padavine i porast bujičnih vodotokova Upozorenje na obilne padavine i porast bujičnih vodotokova
Policija upozorava na sve češće prevare: Novac kradu putem lažnih mejlova Policija upozorava na sve češće prevare: Novac kradu putem lažnih mejlova
Upozorenje na rizik od požara Upozorenje na rizik od požara
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 5m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 47m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 15m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 36m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 45m
    0