Упозорење за грађане приликом куповине путем интернета

24.08.2024. 11:34
0
ИЗВОР: srna.rs

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске апелује да грађани буду додатно опрезни приликом куповине на интернету и онлајн плаћања платним картицама, јер је у протеклом периоду забиљежено више различитих превара и покушаја превара које се тичу злоупотреба платних картица грађана.

Из МУП-а је саопштено да се преваре врше на начин да починиоци креирају лажне странице на друштвеним мрежама на којима се рекламира продаја обуће по знатно нижим цијенама од тржишних.

- Приликом наводне продаје, односно куповине, од грађана се траже подаци о банковним картицама с циљем плаћања артикла /број картице, цвв код, период важења картице/, те се након тога врше трансфери новца са рачуна грађана на различите сервисе за онлајн плаћања и транфер новца широм свијета, а наручена обућа никад не буде испоручена - истиче се у саопштењу.

Из МУП-а Републике Српске савјетују грађане да приликом куповине путем интернета буду опрезни, те користе само сигурне и провјерене сајтове за онлајн куповину.

У саопштењу се наводи да је један од начина заштите да се приликом куповине путем интернета користе банковне картице само за ту сврху, које нису повезане са осталим рачунима.

- Уколико грађани сматрају да су жртве овог облика преваре, потребно је да о томе одмах обавијесте банку издаваоца картице ради блокирања картице и покушаја враћања новца, те да случај пријаве полицији - наглашава се у саопштењу.

Више информација грађани могу добити на интернет страници Одјељења МУП-а за високотехнолошки криминалитет https://mup.vladars.rs/lat/index.php?vijest=vtk, посредством које грађани могу да пријаве такве сумњиве активности.

Коментари 0
Повезане вијести
Упозорење на обилне падавине и пораст бујичних водотокова Упозорење на обилне падавине и пораст бујичних водотокова
Полиција упозорава на све чешће преваре: Новац краду путем лажних мејлова Полиција упозорава на све чешће преваре: Новац краду путем лажних мејлова
Упозорење на ризик од пожара Упозорење на ризик од пожара
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 2m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 44m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 12m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 33m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 42m
    0