Ustaše u Duvnu izvršile pokolj nad Srbima

28.07.2023. 09:02
0
IZVOR: srna.rs

Dan 28. juli 1941. godine ostaće zabilježan kao dan ustaških pokolja nad Srbima na području današnje BiH - cijelo ljeto te godine obilježeno je masovnim zločinima, a u srpskim selima kod Duvna /današnjeg Tomislavgrada/ ustaše su ubile 248 srpskih civila.

Izbijanjem srpskog ustanka /koji je u doba komunističkih vlasti nazivan "partizanskim ustankom", mada su Srbi činili 90 odsto ustanika/ u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kojoj je pripala i današnja BiH, smanjen je intenzitet ustaških zločina u pojedinim regijama, ali su pokolji nastavljeni.

Tako su 28. jula počeli višednevni masovni zločini nad srpskim stanovništvom kotara Livno.

Prema ratnim i poslijeratnim izvorima, ubijeno je na stotine stanovnika sela u Livanjskom polju: Donji Rujani, Gornji Rujani, Čaprazlije, Golinjevo...

Ubistva su vršena bez obzira na pol i starost stanovništva. Likvidacije su sprovođene u blizini sela Polog, na obroncima Dinare.

Ustaše su odgovorne za smrt 601 stanovnika srpske nacionalnosti u Starom Naselju na izlazu iz Starog Sela prema Topuskom, u Dugačkoj Luci. Od 28. jula do 3. avgusta 1941. godine ustaše su ubile oko 250 lokalnih seljaka.

Tokom 28. jula 1941. godine uhapšeno je 60 odraslih muškaraca srpske nacionalnosti, u selu Kljevci, pokraj Sanskog Mosta. Oni su ubijeni u ustaškom zatvoru u tom mjestu.

Taj dan u ustaškom pokolju ubijena su i 23 Srbina u Topuskom. Pretpostavlja se da su ova lica likvidirana u logoru Jadovno.

Ustaše su ubile i 50 stanovnika sela Polača, pokraj Knina, te 17 Srba iz Grubišnog Polja i okolnih sela.

Pokolji nad Srbima krajem jula 1941. godine bili su svakodnevni, a mnoge su predvodile ustaše iz zapadne Hercegovine, pojačane pripadnicima muslimanske nacionalnosti koji su se borili na strani Nezavisne Države Hrvatske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srbima u Lukavcu zabranjeno i druženje Srbima u Lukavcu zabranjeno i druženje
Grafiti terorističke OVK na crkvi u Krajištu Grafiti terorističke OVK na crkvi u Krajištu
Na svaka tri dana po jedan etnički motivisan napad na Srbe Na svaka tri dana po jedan etnički motivisan napad na Srbe
Najčitanije
 • Ovo je policajac koji je ubijen u Loznici
  18h 16m
  4
 • Ušao u lift u subotu, a izašao u ponedjeljak
  10h 20m
  0
 • Ranjeni policajac otkrio detalje krvavog pira Albanca
  7h 50m
  0
 • Od morbila preminuo mladić u Sarajevu
  15h 39m
  0
 • Prekid električne energije u Palama
  19h 27m
  0