Usvojene pooštrene mjere za oružje i kazne zatvora

05.05.2023. 15:49
0
IZVOR: srna.rs

Vlada Srbije usvojila je najnovije pooštrene mjere usmjerene na razoružavanje građana Srbije i povećanje zatvorskih kazni, nakon masovnog ubistva u Mladenovcu, te današnji dan, kao i sutrašnji i nedjelju, 5, 6. i 7. maj, proglasila za dane žalosti i zbog tragičnog događaja u Mladenovcu.

Na sjednici Vlade usvojene su mjere, koje je danas objavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a koje predviđaju pooštravanje uslova za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja.

Ova mjera se donosi kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posjedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za 90 odsto, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Izmjenama Zakona o oružju i municiji biće predviđene obavezne provjere lica kojima je dozvoljeno posjedovanje oružja, uključujući i lovačko oružje, a koje bi podrazumijevale obavljanje ljekarskih, psihijatrijskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance.

Ove provjere biće vršene na šest mjeseci i na godinu dana, a Ministarstvo unutrašnjih poslova će, takođe, razmotriti potrebu pooštravanja uslova za posjedovanje lovačkog oružja.

Pored ranije mjere moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja na dvije godine, biće uveden i moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja takođe na dvije godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputiće javni poziv licima koja nelegalno posjeduju oružje i eksplozivne naprave da ih u roku od mjesec dana predaju bez posljedica.

Ministarstvo pravde će pripremiti izmjene Krivičnog zakonika, kojima bi se pooštrile kazne za krivično djelo "nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija".

Za lica koja neovlašteno imaju oružje, za koje se može dobiti dozvola, kazna zatvora iznosiće od jedne do osam godina, a ako se ne može dobiti dozvola od dvije do 12 godina, dok će za držanje veće količine oružja ili oružja velike razorne moći biti predviđeno od pet do 15 godina.

Ko neovlašteno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje nema dozvolu predviđena je kazna zatvora od pet do 15 godina, a ako ima dozvolu, a to radi neovlašteno biće kažnjen zatvorom od jedne do osam godina.

Biće pooštrene kazne i za druga slična krivična djela, kao što je "izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namijenjenih za izvršenje krivičnog djela".

U roku od mjesec dana Ministarstvo prosvjete pripremiće izmjene propisa kojima bi se pooštrile sankcije prema učenicima koji krše zabranu unošenja u škole alkohola, droge, psihoaktivnih supstanci, oružja, pirotehničkih predmeta ili drugih oruđa kojima se može povrijediti ili ugroziti druga osoba.

Sankcije će biti pooštrene tako da će rokovi biti skraćeni, disciplinski postupak efikasniji, a predviđaće obavezno isključenje učenika iz škole.

Vlada Srbije uputila je još jednom iskreno saučešće svim porodicama ubijenih u ovom stravičnom zločinu u Mladenovcu i nada se da će se svi ranjeni uspješno oporaviti.

Sjednica Vlade započela je minutom ćutanja za sve stradale u masovnom ubistvu koje se dogodilo u Mladenovcu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dan sjećanja na ubijene i protjerane Srbe iz Hrvatske Dan sjećanja na ubijene i protjerane Srbe iz Hrvatske
Vučić predložio da Vlada Srbije donese 10 mjera Vučić predložio da Vlada Srbije donese 10 mjera
Vlada Srbije ograničila cijene šećera i naftnih derivata Vlada Srbije ograničila cijene šećera i naftnih derivata
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    16h 2m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    16h 46m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    20h 51m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    20h 55m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    6h 22m
    0