Vlačić: Neophodan kolektor za otpadne vode u MZ Toplik-Tilava

20.10.2020. 11:31
3
IZVOR: KATERA

Predsjednik Izvršnog odbora SDS-a Istočno Novo Sarajevo Dragan Vlačić govorio je danas, u mjesnoj zajednici Toplik-Tilava, o problemu otpadnih voda i njihovom rješavanju pomoću izgradnje kolektora.

Vlačić je rekao da problem otpadnih voda u mjesnoj zajednici Toplik-Tilava postoji odavno i da su sugrađani primorani da koriste alternativna rješenja, poput izgradnje septičkih jama ili preusmjeravanja otpadnih voda u korito rijeke Tilave.

- Izgradnjom kolektora otpadnih voda koji bi se povezao na već postojeći kolektor kod RAOP-a, riješili bismo ne samo problem stanovnika ove mjesne zajednice nego i zaštitili zalihu pitke vode kod izvorišta Tilava, kao i nadzemni vodotok rijeke Tilava - pojasnio je Vlačić.

Vlačić je istakao da sad već odlazeća vlast, u prethodnih osam godina, nije našla za shodno da riješi taj gorući problem.

- Bilo je inicijativa kada su sugrađani zahtijevali izgradnju kolektora, ali ništa nije učinjeno i sve je ostalo na obećanjima - odgovorio je Vlačić na pitanje da li su mještani pokušavali da riješe ovaj problem.

- Jedan od prvih projekata koje ćemo realizovati tokom sljedeće godine jeste rješenje ovog kolektora - zaključio je Vlačić.  

Podsjećamo, Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo 2011. godine je usvojila LEAP (lokalni ekološki akcioni plan) koji je podrazumijevao ocjenu stanja okoline, određene vizije i ciljeve, te određene aktivnosti za postizanje ciljeva pretpostavljajući izvore finansiranja.

Projekat je bio fokusiran na zaštitu rezervoara, uže i šire zaštitne zone, nadzemnog toka rijeke Tilave i zaštitu flore i faune vodotoka Tilave, Uzdojnice i Toplika.

Takođe, planirana je izgradnja kolektora otpadnih voda od Toplika do Tilave koji je nastavak kolektora od RAOP-a i u istom bi trebalo naznačiti razdvojenost oborinske i fekalne kanalizacije.

Kolektor je trebao da "kupi" otpadne vode od Toplika -Tilave-Kleka-Tvrdimića, tj. u svim naseljima u široj zoni zaštite izvorišta pitke vode, kao najbitnijeg energetskog potencijala opštine. Isti bi bio „kičma“ za kanalizacione sisteme naselja: Petina zemlja, Tomino brdo, Kozarevići, Stanojevići , Petrovići i Uzdojnice

Projektom je planirano da kolektor bude pozicioniran koritom rijeke Tilave.

Isti je, prema akcionom planu trebao započeti 2013. godine, postojale su šanse da bude finansiran u saradnji sa UNDP-om kao nastavak uspješno realizovanog- implementiranog projekta Osiguranje pristupa vodosnabdijevanju kroz institucionalni razvoj i infrastrukturu.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Nikola 20.10.2020. 15:32
    Svaka čast budući načelniče! Tako i treba!
  • Generic placeholder image
    Ja 20.10.2020. 14:32
    Eto ti znaš da ne rješavaju, ne lupaj bez argumenata, informiši se malo, ako si htio živjet u selu nisi trebao ni dolaziti u gradsku sredinu
  • Generic placeholder image
    Nenad 20.10.2020. 13:43
    Opštinsko rukovodstvo ne rješava probleme građana. Umjesto toga, bave se zidanjem zgrada jer je to.lakše raditi. Tu novca ima, samo betoniraju, a najviše za svoj interes.
Povezane vijesti
Vlačić: Načelnik opštine ne smije biti partijski poslušnik Vlačić: Načelnik opštine ne smije biti partijski poslušnik
Šarović: Vjerujem u izbornu pobjedu Dragana Vlačića u Istočnom Novom Sarajevu Šarović: Vjerujem u izbornu pobjedu Dragana Vlačića u Istočnom Novom Sarajevu
Vlačić: Šta je sa Galerijom "Kućanski"? (VIDEO) Vlačić: Šta je sa Galerijom "Kućanski"? (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 40m
    0
  • Slani mafini
    20h 1m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 56m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 50m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 19m
    3