Vladika Dimitrije, konzul Gujić i mostarsko sveštenstvo obišli Konjic i Jablanicu i ponudili pomoć

08.10.2024. 19:20
0
IZVOR: glassrpske.com

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom mostarskim i generalnim konzulom Republike Srbije u Mostaru Vasom Gujićem obišli su danas Donju Jablanicu, Jablanicu, Buturović polje i Konjic, gdje su se susreli sa mještanima, odnijeli pomoć i informisali se o tome šta je najpotrebnije u narednom periodu.

Vladika Dimitrije i Gujić sastali su se sa gradonačelnikom opštine Konjic Osmanom Ćatićem, premijerom Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ Marijom Buhač, ministrom Ministarstva unutrašnjih poslova HNK Mariom Marićem i načelnikom opštine Jablanica Damirom Šabanovićem.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić rekao je Srni da su u Jablanici obišli porodicu Manigoda kojima je u poplavama stradao krov na kući, a da je Srbija obećala da će ovaj problem da riješi u kratkom roku.

Do tada je od Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske stigla privremena pomoć kako bi se kuća pred kišu i novo nevrijeme zaštitila i pokrila bar najlonom.

Kojić je naveo da je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska štabovima Civilne zaštite Konjica i Jablanice uručila pomoć.

Eparhija je odmah nakon nesreće na sjeveru HNK pozvala vjerni narod da se priključi u prikupljanju pomoći, a Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije obećao je da će uskoro poslati pomoć od 100.000 evra za ugrožena područja.

Prema informacijama sveštenstva, u Jablanici je oko 20 pravoslavnih porodica sa kojima su u kontaktu, ali kako su naveli, pomoć koja je donesena i koja se prikuplja nije samo za njih, već za sve ugrožene.

Gujić je nakon posjete rekao da će se pomoći porodici kojoj treba sanacija krova, ali i porodici koja je pogođena klizištem. Sa drugom kućom situacija je teža jer je pogođena klizištem i tu prvo treba čuti riječ struke da bi se nešto radilo.

On se sastao u Jablanici sa timovima spasilaca iz Srbije, za koje je rekao da imaju dobru saradnju sa svim kolegama iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije.

- To su ljudi koji su i ranije zajedno radili i pomagali. Njih 36 je u Jablanici, a tu su i dvije teške mašine. Radi se na raščišćavanju mulja i kamena i nije lako. U Buturović polju smo vidjeli tešku situaciju, možda i težu nego u Jablanici. Kuće su nestale i još tragaju za tri čovjeka - rekao je Gujić.

On je dodao da će biti ponuđena pomoć lokalnim zajednicama i da će im pomoći u narednom periodu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raste broj stradalih u Jablanici: Potraga za šestoro nestalih osoba Raste broj stradalih u Jablanici: Potraga za šestoro nestalih osoba
Broj smrtno stradalih u Jablanici i Konjicu povećan na 18 Broj smrtno stradalih u Jablanici i Konjicu povećan na 18
Još se traga za pet lica u Donjoj Jablanici Još se traga za pet lica u Donjoj Jablanici
Najčitanije
  • Košarac povukao odluku o dodjeli 5.000 KM Ruduljiću
    6h 54m
    5
  • Potencijalno klizište u Sarajevu: Opština poslala upozorenje (FOTO)
    23h 30m
    0
  • Pisma čitalaca: Labud gladan, kućica mu mala, gađaju ga kamenjem
    8h 12m
    10
  • Čiji je naš Andrić
    11h 6m
    0
  • Suvozač teško povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi u Istočnoj Ilidži
    9h 19m
    0