Vladika Teodosije: Srbi svjedoče da mogu postojati u teškom vremenu

24.05.2024. 17:49
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo preosveštenstvo episkop raško prizrenski Teodosije poručio je danas u Prizrenu, gdje je obilježana slava Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija, da Srbi kao narod svjedoče da mogu da postoje i u teškom vremenu na strašnom mjestu.

- U vremenu kada se mnogi u svetu trude da naš narod i crkvu na svaki način ponize, da kao narod nestanemo sa ovih svetih prostora i kada ulažu velike napore da pokažu da pravoslavni Srbi nisu Božji narod, mi svojom verom, delima i životom svedočimo ko smo i šta smo - poručio je vladika Teodosije u besjedi.

On je istakao da Srbi svjedoče da imaju ljubavi Božje u sebi, ljubavi za svoje bližnje, ali i za sve narode svijeta, jer u sebi imaju raspetog i vaskrslog Hrista.

- Gospod nam upravo daje tu moć, ljubav i snagu da možemo biti ovakvi kakvi smo. Kao narod svedočimo da možemo i u teško vreme na strašnom mestu postojati - naveo je episkop raško-prizrenski.

On je ukazao da se nikada u istoriji nije desilo ono što se desilo srpskom narodu na ovim prostorima.

- Međutim, nismo očajavali, nismo bili izgubljeni i ono čega smo se čvrsto držali su crkva Božija, ove svetinje. I kada su naše svetinje bile raspete na krstu i kada su ih spalili i porušili i dalje se nismo odrekli njih, nego smo ih opet silom Božjom obnavljali - rekao je vladika Teodosije.

On ističe da je dokaz tome i hram Svetog Đorđa u Prizrenu, u kojem je danas služena liturgija, ali i sve svetinje grada Prizrena i šire, a najveći je Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija.

Njegovo preosveštenstvo episkop buenosajreski i južno centralno američki Kirilo istakao je da je da Prizrenska bogoslovija više od vijeka svjedoči tajnu vaskrsenja na ovim prostorima.

- Bilo je uspona i padova u njenom radu zbog ratnih prilika, ali najduži prekid u radu imala je posle nemilih događaja 2004. godine kada je do temelja zapaljena, dok je hram Svetog Đorđa do temelja razrušen - rekao je vladika Kirilo.

Međutim, ističe episkop Kirilo, djelo jake vjere i duhovne snage učenika i vladike Teodosija učinili su da se danas okupljaju u Prizrenu i slave prosvetitelje.

Liturgiji je prisustvovala i pomoćnica direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, koja je u ime direktora Kancelarije Petra Petkovića primila Orden Svetih apostola Petra i Pavla koji joj je uručio vladika Kirilo.

Zahvalivši se na priznanju, Parlićeva je čestitala praznik i slavu učenicima i vladikama i istakla da je Prizrenska bogoslovija izvor vjere i pravoslavlja i simbol neuništivosti i vaskrsnuća.

Nakon liturgije sveštenstvo i vjernici prošetali su centrom Prizrena do zgrade Bogoslovije, gdje je održana svečana akademija, prenosi "Kosovo onlajn".

Zamenik rektora Bogoslovije otac Isidor je istakao da je Bogoslovija mjesto koje obrazuje buduće značajne ljude, ali i da ih uči da drže tradiciju koju ova škola baštini.

Prizrenska bogoslovija je osnovana 1871 godine, a u martovskom pogromu 2004. godine je zapaljena i potpuno uništena, dok je 2011. obnovljena. U njoj se trenutno školuje 27 učenika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mali Zejtinlik - priča o jednom ratu i životu poslije rata (VIDEO) Mali Zejtinlik - priča o jednom ratu i životu poslije rata (VIDEO)
Srbima i jutros zabranjen ulazak na radna mjesta Srbima i jutros zabranjen ulazak na radna mjesta
Uvođenje srpskog jezika u povratničkoj opštini istorijski trenutak Uvođenje srpskog jezika u povratničkoj opštini istorijski trenutak
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 30m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 53m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 26m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 23m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 14m
    0