Vladika Teodosije: Srbi svjedoče da mogu postojati u teškom vremenu

24.05.2024. 17:49
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo preosveštenstvo episkop raško prizrenski Teodosije poručio je danas u Prizrenu, gdje je obilježana slava Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija, da Srbi kao narod svjedoče da mogu da postoje i u teškom vremenu na strašnom mjestu.

- U vremenu kada se mnogi u svetu trude da naš narod i crkvu na svaki način ponize, da kao narod nestanemo sa ovih svetih prostora i kada ulažu velike napore da pokažu da pravoslavni Srbi nisu Božji narod, mi svojom verom, delima i životom svedočimo ko smo i šta smo - poručio je vladika Teodosije u besjedi.

On je istakao da Srbi svjedoče da imaju ljubavi Božje u sebi, ljubavi za svoje bližnje, ali i za sve narode svijeta, jer u sebi imaju raspetog i vaskrslog Hrista.

- Gospod nam upravo daje tu moć, ljubav i snagu da možemo biti ovakvi kakvi smo. Kao narod svedočimo da možemo i u teško vreme na strašnom mestu postojati - naveo je episkop raško-prizrenski.

On je ukazao da se nikada u istoriji nije desilo ono što se desilo srpskom narodu na ovim prostorima.

- Međutim, nismo očajavali, nismo bili izgubljeni i ono čega smo se čvrsto držali su crkva Božija, ove svetinje. I kada su naše svetinje bile raspete na krstu i kada su ih spalili i porušili i dalje se nismo odrekli njih, nego smo ih opet silom Božjom obnavljali - rekao je vladika Teodosije.

On ističe da je dokaz tome i hram Svetog Đorđa u Prizrenu, u kojem je danas služena liturgija, ali i sve svetinje grada Prizrena i šire, a najveći je Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija.

Njegovo preosveštenstvo episkop buenosajreski i južno centralno američki Kirilo istakao je da je da Prizrenska bogoslovija više od vijeka svjedoči tajnu vaskrsenja na ovim prostorima.

- Bilo je uspona i padova u njenom radu zbog ratnih prilika, ali najduži prekid u radu imala je posle nemilih događaja 2004. godine kada je do temelja zapaljena, dok je hram Svetog Đorđa do temelja razrušen - rekao je vladika Kirilo.

Međutim, ističe episkop Kirilo, djelo jake vjere i duhovne snage učenika i vladike Teodosija učinili su da se danas okupljaju u Prizrenu i slave prosvetitelje.

Liturgiji je prisustvovala i pomoćnica direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, koja je u ime direktora Kancelarije Petra Petkovića primila Orden Svetih apostola Petra i Pavla koji joj je uručio vladika Kirilo.

Zahvalivši se na priznanju, Parlićeva je čestitala praznik i slavu učenicima i vladikama i istakla da je Prizrenska bogoslovija izvor vjere i pravoslavlja i simbol neuništivosti i vaskrsnuća.

Nakon liturgije sveštenstvo i vjernici prošetali su centrom Prizrena do zgrade Bogoslovije, gdje je održana svečana akademija, prenosi "Kosovo onlajn".

Zamenik rektora Bogoslovije otac Isidor je istakao da je Bogoslovija mjesto koje obrazuje buduće značajne ljude, ali i da ih uči da drže tradiciju koju ova škola baštini.

Prizrenska bogoslovija je osnovana 1871 godine, a u martovskom pogromu 2004. godine je zapaljena i potpuno uništena, dok je 2011. obnovljena. U njoj se trenutno školuje 27 učenika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srbima u Lukavcu zabranjeno i druženje Srbima u Lukavcu zabranjeno i druženje
Grafiti terorističke OVK na crkvi u Krajištu Grafiti terorističke OVK na crkvi u Krajištu
Na svaka tri dana po jedan etnički motivisan napad na Srbe Na svaka tri dana po jedan etnički motivisan napad na Srbe
Najčitanije
 • Udario djevojku, izletio go iz kuće pa propao u podrum i poginuo
  7h 48m
  0
 • Tradicionalna moba kosača kod Vaskovića (VIDEO)
  10h 25m
  0
 • Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO)
  10h 36m
  0
 • Uhapšen pomagač teroriste Fatona Hajrizija
  13h 27m
  0
 • Danas Sveti Prokopije
  13h 31m
  0