Владика Теодосије: Срби свједоче да могу постојати у тешком времену

24.05.2024. 17:49
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово преосвештенство епископ рашко призренски Теодосије поручио је данас у Призрену, гдје је обиљежана слава Богословије Светих Кирила и Методија, да Срби као народ свједоче да могу да постоје и у тешком времену на страшном мјесту.

- У времену када се многи у свету труде да наш народ и цркву на сваки начин понизе, да као народ нестанемо са ових светих простора и када улажу велике напоре да покажу да православни Срби нису Божји народ, ми својом вером, делима и животом сведочимо ко смо и шта смо - поручио је владика Теодосије у бесједи.

Он је истакао да Срби свједоче да имају љубави Божје у себи, љубави за своје ближње, али и за све народе свијета, јер у себи имају распетог и васкрслог Христа.

- Господ нам управо даје ту моћ, љубав и снагу да можемо бити овакви какви смо. Као народ сведочимо да можемо и у тешко време на страшном месту постојати - навео је епископ рашко-призренски.

Он је указао да се никада у историји није десило оно што се десило српском народу на овим просторима.

- Међутим, нисмо очајавали, нисмо били изгубљени и оно чега смо се чврсто држали су црква Божија, ове светиње. И када су наше светиње биле распете на крсту и када су их спалили и порушили и даље се нисмо одрекли њих, него смо их опет силом Божјом обнављали - рекао је владика Теодосије.

Он истиче да је доказ томе и храм Светог Ђорђа у Призрену, у којем је данас служена литургија, али и све светиње града Призрена и шире, а највећи је Богословија Светих Кирила и Методија.

Његово преосвештенство епископ буеносајрески и јужно централно амерички Кирило истакао је да је да Призренска богословија више од вијека свједочи тајну васкрсења на овим просторима.

- Било је успона и падова у њеном раду због ратних прилика, али најдужи прекид у раду имала је после немилих догађаја 2004. године када је до темеља запаљена, док је храм Светог Ђорђа до темеља разрушен - рекао је владика Кирило.

Међутим, истиче епископ Кирило, дјело јаке вјере и духовне снаге ученика и владике Теодосија учинили су да се данас окупљају у Призрену и славе просветитеље.

Литургији је присуствовала и помоћница директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Милена Парлић, која је у име директора Канцеларије Петра Петковића примила Орден Светих апостола Петра и Павла који јој је уручио владика Кирило.

Захваливши се на признању, Парлићева је честитала празник и славу ученицима и владикама и истакла да је Призренска богословија извор вјере и православља и симбол неуништивости и васкрснућа.

Након литургије свештенство и вјерници прошетали су центром Призрена до зграде Богословије, гдје је одржана свечана академија, преноси "Косово онлајн".

Заменик ректора Богословије отац Исидор је истакао да је Богословија мјесто које образује будуће значајне људе, али и да их учи да држе традицију коју ова школа баштини.

Призренска богословија је основана 1871 године, а у мартовском погрому 2004. године је запаљена и потпуно уништена, док је 2011. обновљена. У њој се тренутно школује 27 ученика.

Коментари 0
Повезане вијести
Србима у Лукавцу забрањено и дружење Србима у Лукавцу забрањено и дружење
Графити терористичке ОВК на цркви у Крајишту Графити терористичке ОВК на цркви у Крајишту
На свака три дана по један етнички мотивисан напад на Србе На свака три дана по један етнички мотивисан напад на Србе
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 23m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 22m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 58m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 19m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    11h 2m
    9