Vlaseničani će prisustvovati premijeri filma na grčkom ostrvu Tinos

13.10.2024. 21:52
0
IZVOR: srna.rs

Petoro Vlaseničana, među kojima je učiteljica Koviljka Đurović, prisustvovaće u srijedu, 16. oktobra, premijeri dokumentarnog filma "Spasavanje prekinutog djetinjstva: Tinos - 30 godina poslije", kojim se iskazuje zahvalnost grčkom narodu i stanovnicima ostrva za nesebičnu podršku i utočište koje su pružili djeci iz Republike Srpske tokom 1994. godine.

Vlaseničani su večeras otputovali u Beograd, odakle će avionom odletjeti na grčko ostrvo, a učiteljica Đurović rekla je Srni da su Grci prije 30 godina prijateljski i raširenih ruku dočekali 90 djece i pet prosvjetnih radnika iz Republike Srpske kao da su rod najrođeniji.

- Vežu nas neraskidive veze sa Grcima. Oni su prema nama bili puni poštovanja, ljubavi. To se ne može zaboraviti. Kada vam neko pruži ruku u najtežim trenucima taj je prijatelj za vijekove - istakla je Đurovićeva, prisjećajući se dana u Grčkoj kada je Srbima na ovim prostorima bilo najteže.

Ona je naglasila da su se u godinama koje su bile traumatične za Srbe Grci pokazali kao divni ljudi, puni ljubavi, koji nadasve vole Srbe, i da se nada da će biti prilike da im uzvrate tako što će ih jednog dana ugostiti u svom gradu.

Dokumentarni film "Spasavanje prekinutog djetinjstva: Tinos - 30 godina poslije", koji je emotivna priča o prijateljstvu grčkog i srpskog naroda prožeta empatijom, ljubavlju i solidarnošću, snimljen je povodom 30 godina od boravka 90 djece i pet učiteljica iz Vlasenice, Bratunca, Skelana i Srebrenice na grčkom ostrvu Tinos.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sofija Motika prvi osnovac iz Vlasenice u naučnoj školi u Petnici Sofija Motika prvi osnovac iz Vlasenice u naučnoj školi u Petnici
Reizbor Kraljevića za načelnika Vlasenice Reizbor Kraljevića za načelnika Vlasenice
Fizički napad na posmatrača SDS-a u Vlasenici Fizički napad na posmatrača SDS-a u Vlasenici
Najčitanije
  • Urednica "Spin.info" saslušana u policijskoj stanici zbog krivične prijave za klevetu
    11h 43m
    5
  • Dijete palo sa četvrtog sprata zgrade
    4h 26m
    0
  • Dvije djevojčice se otrovale alkoholom, pronašla ih majka
    12h 1m
    0
  • U utorak sahrana svih žrtava katastrofalnih poplava u Donjoj Jablanici i selu Zlate
    3h 14m
    0
  • Besplatnom mamografskom pregledu odazvalo se pedesetak žena
    9h 19m
    0