Vlast

28.12.2017. 12:52
0
IZVOR: Katera

Prije nešto više od godinu dana, tačnije 25. 9. 2016. godine, samo nedjelju dana prije Lokanih  izbora, vlast je odlučila da se opet malo poigra sa narodom, te je raspisala referendum o 9. janauru, Danu Republike. Najavljen je taj referendum kao nešto najznačanije u istoriji Republike Srpske od Dejtonskog sporazuma, govorili su da će, ako se ne održi, Republika nestati.

I održan je referendum i Republika eto nije nestala, ali žalosna stvar je da taj referendum nikada nije objavljen u Službenom glasniku što znači da on nije ni održan, da njegovi rezultati nisu bitni, da on nije validan. To nas ne treba čuditi! Stranci su u početku bili protiv njega, pa nije bilo zgoreg malo im podilaziti, zna to ova vlast, kad treba! Ali, zna pokazati i malo lažnog patriotizma, kroz igranje sa pravim patriotskim osjećanjima poštenih ljudi i – eto izborne pobjede! Ne treba to nikoga da čudi, pa ta vlast je 2014.  dobila skupštinsku većinu nakon afere „Papak“ i kupovine poslanika! Naravno, niko nije odgovarao za to, jer i kako će kad sudstvo odgovara toj vlasti sa Dodikom na čelu.

Narodna skupština Republike Srpske je 7. 11. 2017.  suspendovala svoju odluku o referendumu, ovaj put o sudu Bosne i Hercegovine, koju je ona usvojila sredinom 2015. Naravno, i tada se Dodik dičio kako je to sudbonosno za Republiku i kako prkosi svima. No, pod pritiskom stranaca opet je pokazao svoje pravo lice i svoj „pravi“ patriotizam (nemojte da vas to čudi, ipak je riječ o jednom ratnom profiteru koji je švercovao cigarete za vrijeme rata i glasao za Vens-Ovenov plan). I tako je Narodna skupština sama sebe ponišila i osramotila, što je presedan u svijetu. Ali, ni to nas ne bi trebalo čuditi, pa riječ je o ljudima koji gledaju samo svoj lični interes.

I evo sada dođoše na red i akcize! Šta uopšte znače te akcize na gorivo? Pa pošto su pokrali sve što su mogli i već im je ponestalo para, a prijeko im trebaju, najlakše je uzeti kredit koji neće oni vraćati. Zar ne?

Ali kako da im MMF odobri kredit kada ga oni ne mogu vratiti, kada je već više od 60% budžeta predviđeno za vraćanje starih kredita.  Sasvim je jasno da treba uvesti nove namete, i evo ih – nove akcize na gorivo za gradnju auto-puteva. Nećemo mi ni metar auto-puta vidjeti od tih para!

A ne tako davno mogli smo čuti razne patriotske govore. Da vas podsjetim da je šef kluba poslanika SNSD-a izjavio da oni neće sudjelovati u radu Predstavničkog doma dok njime predsjedava Šefik Džafirović. Ipak, svi oni iz SNSD-a, zajedno sa Šefikom i svim svojim saveznicima iz SDA, HDZ, SBB izglasaše novi namet po džepu građana. A ko im jedino aplaudira? Pa naravno, razni predstavnici EU, Svjetske banke, MMF-a, od kojih nas Baja „štiti i žrtvuje se“.

Međutim, jasno je sada svima ko je patriota a ko ne. A ko je uopšte glasao za uvođenje novih nameta? Staša Košarac, Dušanka Majkić, Milica Marković, Miroslav Milanković, Lazar Prodanović, Nikola Špirić. Mogli smo čuti dosta izjava poslije usvajanja novog harača, ali svakako je najupečatljivija izjava Milice Marković a evo i zašto.

Francuska kraljica Marija Antoaneta izazvala je bijes i očaj gladnog naroda uoči velike Francuske buržoaske revolucije, kada je okupljenoj gladnoj sirotinji koja je molila za koru hljeba poručila: „Ako nemate hljeba jedite kolače“! Tako i nama Milica Marković poručuje da mi moramo u našoj kući da se stisnemo i uzmemo sami od sebe, da bismo kasnije nešto dobili i imali. Međutim, mi imamo samo jedno pitanje: šta da uzmemo od sebe kad ste nam vi već sve oduzeli? Kažete, gospođo Marković, da ste ovo uradili radi nas građana, da nama bude lakše!? Nekako se čini da ste ovo uradili radi sebe, da Vi i takvi slični Vama uživate dok narod koji vas je, nažalost, izabrao pati i traži načine da preživi.

A narod – ma pusti narod! Premijerka kaže da nam je produžila životni vijek za četiri (4)!!! godine. Šta će nam išta više! Kaže ona i da nam je struja 113% jeftinija nego u Hrvatskoj. To treba sa rezervom (povelikom) uzeti! A ko pametan više uopšte vjeruje u njene izvore informacija!? Moj narode, novo poskupljenje su nam uveli i kažu da se moramo zajedno svi žrtvovati. Zamislite kako je tek njima sa platama od 6000 KM! Budite saosjećajni i njih će to pogoditi. Znate li koliko samo troši „mercedes ML“….?

I pored svega ovaj režim je uradio nešto zbog čega će ući u istoriju. Vidite, uništili su svrhu Narodne skupšte, prekšili sve njene propise, prekršili Ustav, zakone. Pa da li je igdje ikada zabilježeno da policija dođe među poslanike i ne dozvoljava im da uđu na sjednicu? Dodik ih je poslao pa onda – nema veze. Budžet je možda i najvažniji akt koji Skupština usvaja. Samo se kod nas on usvaja po hitnoj proceduri, bez rasprave o njemu, što je i protiv zakona i protiv Ustava. Da li će neko odgovarati zbog toga? Snositi posljedice? Sumnjamo. A najžalosnija scena i sahrana Skupštine je svakako bila 6. 11. 2017, kada je Dodik odlučio da je ismije i ponizi do dna. Punih 6 sati je izlazio, dobijao riječ, vrijeđao poslanike, ismijavao ih, ne dozvoljavajući ikakvu diskusiju. Naravno, može sta hoće jer  on je Baja. Ipak uvijek ima i gore. Novi zakon! Narodna skupština nije više nadležna da odobrava dizanje kredita i zaduženja Republike. Ta nadležnost je prebačena na Vladu. Sada Vlada diretkno odlučuje o tome, što dalje znači da nas mogu zaduživati koliko im je mila volja. Pametnom dosta.  Treba reći da nije sve tako crno. Evo na primjer, po budžetu koji je usvojen za 2018. godinu (ne trebam vam govriti da je usvojen  kršenjem više različitih zakona – organ koji usvaja i propisuje zakone krši ih, zar to nije malo tragikomično?) budžet predsjednika je još veći i iznosi više od 10 miliona maraka. Međutim tu nije uračunata plata, nešto veća od 5000 KM. To običnom čovjeku djeluje mnogo, ali za jednog takvog patriotu je to možda i malo. Uporedbe radi, Vučićeva plata je 1800 KM, a budžet 8 miliona.A za sve to vrijeme ovu nam dragu Republiku, koju Baja brani svojim životom i brine se o njoj, napušta svako ko može. Redovi pred ambasadama za odlazak odavde su sve duži. Kakvo nam je stanje, najbolje govori podatak da nam je EU odredila 113 miliona iz predpristupnih fondova za period 2015-2020. Poređenja radi, Kosovo i Makedonija imaju 603 miliona, Crna Gora 250 a Srbija 1,5 milijardi.

Sve ostale riječi su suvišne, sve ostalo je nepotrebno dodavati. Uništiše nas oni koji su na Sforovim tenkovima došli na vlast. Za šta su ratovali naši očevi? Za šta su ginuli? Bojimo se da ako 2018. ne dođe do promjena, ako se narod opet proda za 50KM, stvarno se bojimo da ćemo moći samo reći:  ko zadnji izađe neka izgasi svjetlo.

Autori: Maja Lučić i Boris Luketa

Komentari 0
Povezane vijesti
Boris Luketa novi predsjednik Mladih Srpske demokratske stranke Boris Luketa novi predsjednik Mladih Srpske demokratske stranke
Evo kojim će još problemima vlast morati ozbiljno da se pozabavi Evo kojim će još problemima vlast morati ozbiljno da se pozabavi
Tzv. Kosovo nasilno preuzelo vlast u Kosovskoj Mitrovici Tzv. Kosovo nasilno preuzelo vlast u Kosovskoj Mitrovici
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    19h 15m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    17h 17m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    16h 10m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    16h 15m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    15h 18m
    1