Vučić: Uvredljivo ne dočekati gosta, ali svako bira svoj put

15.12.2020. 19:34
0
IZVOR: SRNA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su političari u Sarajevu koji su odbili da se sastanu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom pokazali nepoštovanje prema BiH.

Komentarišući postupak članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, koji su odbili da se danas u Sarajevu sastanu sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, Vučić je rekao da je u Srbiji sramota ne dočekati gosta na najbolji mogući način i naglasio da nije Lavrov taj koji ne poštuje BiH, nego Džaferović i Komšić.

- Argumentacija koju sam čuo da je Sergej Lavrov govorio o vojnoj neutralnosti Republike Srpske... Pa čekajte ljudi, vi svaki dan govorite da se nalazite na evroatlantskom putu, a da to nisu zaključci čak vaše zemlje. Nije Sergej Lavrov taj koji ne poštuje vašu zemlju, nego je vi ne poštujete -  naglasio je Vučić.

On je podsjetio da mnogi od političkih predstavnika Sarajeva govore da je za njih Kosovo nezavisno, a da to nije zaključak nijednog organa u BiH, te istakao da Beograd nije zbog toga prekinuo odnose ili predstavnici Srbije skupove.

- Nisam zbog toga prekinuo kontakte, čak ni kada sam umalo linčovan, ubijen u Srebrenici - naglasio je Vučić.

On je poručio da Srbija, za razliku od Crne Gore, neće da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji i primijetio da zemlje u regionu različito donose svoje odluke, a da je ponosan što Srbija odluke donosi samostalno i što ima snagu da ih sprovodi u djelo.

Vučić je kritikovao poređenje u Sarajevu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa Hitlerom, ističući da poređenje predstavnika srpskog naroda, koji je najviše stradao u regionu od fašizma, sa Hitlerom, jeste takođe dio falsifikovanja istorijskih činjenica.

- To se tiče pokušaja da je u glave mnogih ljudi ušlo falsifikovanje istorijskih činjenica i da mnogi zaboravljaju da su ubedljivo najstradalniji na ovim prostorima - više nego ostali jugoslovenski narodi zajedno, bili upravo Srbi - rekao je Vučić.

On je dodao da je ne može da razumije takvo poređenje, zbog različitih političkih razloga, sa nekim ko je sproveo Holokaust i da na to ne reaguje niko u takozvanoj međunarodnoj zajednici.

- Za nas to nije normalno, ali to za nas neće biti razlog da nemamo sastanak sa nekim iz BiH, zato što ne vidim alternativu razgovoru - naglasio je Vučić.

On je rekao da pretpostavlja da će i na ovo što je izrekao, bez ijedne uvrede, uslijediti salve uvreda.

- Zato što neki misle da im je sve dozvoljeno i da mogu da kažu šta god požele protiv bilo koga, a da njima niko ne sme da kaže ništa, pa čak ni to šta misli - rekao je Vučić.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije
Dala ime po djevojci sa čijom jetrom živi: Ne zaboravlja Sofiju koja joj je produžila život Dala ime po djevojci sa čijom jetrom živi: Ne zaboravlja Sofiju koja joj je produžila život
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 47m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 46m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 28m
    4
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    23h 59m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 1m
    0