Vukadin: Broj intervencija na desetogodišnjem prosjeku

21.02.2024. 09:38
0
IZVOR: srna.rs

Šef Teritorijalne vatrogasno-spasilačka jedinice Istočno Sarajevo Njegoš Vukadin izjavio je da već imaju intervencije zbog požara usljed krčenja njiva, te da će svi neodgovorni odmah biti sankcionisani budući da je došlo do izmjena u zakonu.

Vukadin je naveo da su ljudi sa lijepim vremenom počeli da čiste i pripremaju svoje posjede, pale suvu travu i granje, pa se veoma često dešava da se vatra otme kontroli, a oni smatraju da za to nemaju odgovornost.

On je istakao da neće dozvoliti bahato i neodgovorno ponašanje, jer zbog toga neko može da izgubi život i imanje.

- Zakon se promijenio, tako da će sve naše prijave odmah biti uzete u obzir i neodgovorni će biti sankcionisani novčano, prekršajno, a tamo gdje bude velike štete ili ljudski život ugrožen odgovaraće i krivično - pojasnio je Vukadin.

On je rekao da je jedinica protekle godine na području grada Istočno Sarajevo imala 352 intervencije, što je na nivou desetogodišnjeg prosjeka, a da je oko 50 odsto požara bilo na otvorenom prostoru. Četiri intervencije imalu su u saobraćajnim nezgodama, kao i prilikom poplava u Istočnoj Ilidži.

Vukadin je naglasio da je u protekloj godini 177 požara zabilježeno u opštinama Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo, 103 na Palama i u Istočnom Starom Gradu, te 72 na Sokocu u kojima, srećom, nije bilo nastradalih, dok je u nekim slučajevima pričinjena materijalna šteta.

- Mi smo tu da reagujemo, a ostalim stvarima se ne bavimo, pa ni uzrocima požara, jedino ako nađemo neke dokaze da je požar podmetnut mi ti priložimo inspektorima koji to dalje obrađuju - naveo je Vukadin.

Vukadin je istakao da su i u prva dva mjeseca ove godine, kada su u pitanju požari bila na nivou prethodnih godina, ali su, nažalost, u jednom požaru dva lica smrtno stradala. Vukadin dodaje da je to bila velika tragedija koja je ostavila traga i na ljude koji su učestvovali u intervenciji.

On je apelovao da građani na početku zimske sezone, u zavisnosti kako zagrijavaju objekte, provjere instalacije za grijanje, jer je najvažnije da one budu potpuno ispravne.

- Ako se griju na struju to mora biti obezbijeđeno potpuno ispravno, ako je u pitanju grijanje na čvrsta goriva, pelet, dimnjaci moraju biti očišćeni pred početak sezone grijanja. U suprotnom dovode u rizik sebe i svoju porodicu i svoju imovinu - naglasio je on.

Vukadin je istakao da Jedinica trenutno ima 72 zaposlena od kojih je nešto malo manje od 10 odsto radnika koji nisu operativci i ne rade direktno na intervencijama.

Prema njegovim riječima, posljednjih 15 godina opremali su Vatrogasnu jedinicu, za šta je i grad Istočno Sarajevo, sa kojim imaju odličnu saradnju, obezbijedio znatna sredstva.

- Sva odjeljenja su opremljena potrebnim vrstama vatrogasnih vozila, zaštitne opreme za radnike i drugim pomoćnim sredstvima, a obuka je konstantna i svakodnevna - kaže Vukadin.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO) Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    7h 3m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    6h 43m
    0
  • Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    10h 6m
    0
  • Na današnji dan formirana Vojska Republike Srpske
    11h 3m
    8
  • Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice”
    8h 0m
    0