Za bogojavljensko plivanje na Kaljini prijavila se 22 učesnika

17.01.2023. 12:52
0
IZVOR: srna.rs

Za bogojavljensko plivanje na rijeci Kaljina kod Sokoca do sada su se prijavila 22 učesnika i sve pripreme su već obavljene u nadi da će vremenske prilike omogućiti ovaj veličanstven čin, rekao je Srni jedan od inicijatora ovog takmičenja Miroslav Nešković.

Učesnici će se okupiti na kupalištu Buk u četvrtak, 19. januara, u 12.00 časova, a plivanje za Časni krst počeće u 13.00 časova.

Nešković je naveo da se za takmičenje, koje se treći put održava na području opštine Sokolac, prijavio 21 plivač sa Sokoca, iz Rogatice, Milića, Han Pijeska, kao i mlada Sokočanka Olivera Topalović koja već godinama učestvuje na ovakvim manifestacijama.

Organizatori bogojavljenskog plivanja na Kaljini dobili su i podršku lokalne uprave u želji da se na ovaj način očuva vjekovna tradicija obilježavanja velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zadovoljstvo što će i ove godine biti održano plivanje za Časni krst, čiju će organizaciju lokalna uprava pomoći kada je riječ o registraciji učesnika, angažovanju lokalnog Doma zdravlja i ostalih službi čije je prisustvo neophodno.

Svi učesnici u plivanju za Časni krst na Bogojavljenje dobiće priznanja, ikone i suvenire, najavili su organizatori.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici 19. januara obilježavaju praznik Bogojavljenje kada se Hristos krstio na rijeci Jordan i tom prilikom Bog se javio ljudima u tri lica-Sveta Trojica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    16h 2m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    16h 46m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    20h 51m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    20h 55m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    6h 22m
    0