Za vrijeđanje Srba Džaferović odobrio 15.000 KM iz budžeta

13.02.2020. 11:46
0
IZVOR: Glas Srpske

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović odobrio je 15.000 maraka pomoći iz budžetske rezerve BiH bošnjačkom lingvisti Dževadu Jahiću na ime podrške za izradu 10. i 11. toma skandaloznog Rječnika bosanskog jezika u kome Srbe naziva najpogrdnijim imenima.

Jahić i njegov Rječnik bosanskog jezika naišli su na osude široke javnosti još prije nekoliko godina kada je u njemu iznio niz skandaloznih definicija na račun Srba i pravoslavaca. Riječ “đikan” Jahić u svom rječniku tumači kao “seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik”, a kao primjer za korišćenje tog izraza naveo je izraz “poklaše nas đikani”. Pored toga, iza riječi “balvangrad” po njegovom tumačenju kriju se naselja poput Sokoca, Han Pijeska, Pala i Rogatice, a pridjevom “balvangradski” opisuje se “sirov, dinarski mentalitet, uglavnom onaj pravoslavni ruralni u Bosni”. Ono što je interesantno je da su ta izdanja Jahićevog Rječnika bosanskog jezika takođe nagrađena budžetskim sredstvima, jer je Džaferovićev stranački šef i prethodnik u fotelji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svojevremeno iz budžetske rezerve odobrio 17.000 KM za skandalozni rječnik.

Trošenje sredstava iz budžeta BiH, koji pune i građani Srpske, najoštrije osuđuje narodni poslanik i član Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Narodne skupštine RS Danijel Jošić koji kaže da izdvajanje toliko novca za rječnik koji se može nazvati bilo čime, ali ne ozbiljnom literaturom, je više nego skandal.

- Rječnik koji najstrašnije i otvoreno vrijeđa Srbe i srpski narod nagrađen je ogromnom svotom novca, dok kapitalni projekti iz oblasti kulture nikada ne dobiju pravu podršku. To je sramota, ali i dokaz koliko bošnjački zvaničnici, i to oni najvišeg ranga, zaista žele BiH u kojoj se poštuju različitosti - kaže Jošić.

Profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić kaže da Jahićev rječnik predstavlja državni i nacionalni projekat Bošnjaka koji na taj način žele da zaokruže svoj identitet.

- Oni na tome predano i svakodnevno rade, a godinama se takvi i slični projekti finansiraju ogromnim novcem iz državnih institucija. Dosadašnji rad Dževada Jahića mi je dobro poznat. Njegov školski rječnik koji se koristi u FBiH obiluje jezikom mržnje prema Srbima. Prepun je podrugljivih poređenja, podsmijeha i ružnih riječi. I sve dok je tako, suživot u BiH će biti kontradiktoran i nemoguć. Međutim, za mene je posebno sporno to što oni od srpskog jezika prave takozvani bosanski. Oni su gotovo doslovno prepisali srpski rječnik i nazvali ga bosanskim, što je pravi nonsens. Potrebna je energičnija reakcija akademske zajednice Republike Srpske - kaže Babićeva.

Pazarić

Pored 15.000 KM za izradu skandaloznog Rječnika bosanskog jezika, Šefik Džaferović je odobrio 3.000 KM iz budžetske rezerve Udruženju “Mladi muslimani “iz Sarajeva na ime podrške za izdavanje monografije “Mladi muslimani”.

Ipak, posebno upada u oči da je Džaferović odobrio iznos od 1.000 KM Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić na ime pomoći za organizovanje iftara za korisnike ustanove. Mediji su nedavno brujali o teškim uslovima i iživljavanju nad korisnicima ove ustanove, ali Džaferovića to nije ganulo, pa je 15 puta više sredstava odobrio za rječnik u kojem vrijeđaju Srbe.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    13h 27m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 23m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    12h 27m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    9h 20m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    11h 17m
    0