Zabranjen uvoz ruskog dizela

05.02.2023. 21:53
0
IZVOR: srna.rs

Evropa je od danas uvela zabranu uvoza ruskog dizel goriva i ostalih naftnih prerađevina i time dodatno smanjila svoju zavisnost od Moskve dok pokušava da kazni Kremlj zbog vojne akcije u Ukrajini.

Zabrana je uvedna uporedo sa ograničavanjem cijene naftnih prerađevina, što je rezultat dogovora grupe od sedam demokratskih zemalja, prenio je AP.

Cilj je da se omogući da se dizel i dalje isporučuje u zemlje poput Kine i Indije i da se izbjegne naglo poskupljenje ovog goriva, što bi nanijelo štetu potrošačima širom svijeta, a da se istovremeno umanji profit koji ostvaruje Moskva za državni budžet.

Dizel ima ključni značaj za ekonomiju jer se koristi u automobilima, kamionima za prevoz robe, poljoprivrednoj mehanizaciji i fabričkim mašinama.

Članice EU od sada će nabavljati dizel gorivo iz SAD, sa Bliskog istoka i iz Indije da bi zamijenile rusko gorivo, koje je u jednom trenuktu pokrivalo dest odsto potreba u Evropi.

Cijena dizela mogla bi da poraste zbog povećanih troškova transporta i oporavka potražnje u Kini, čija ekonomija izlazi iz drakonskih restrikcija koje su bile na snazi zbog kovida 19.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    2h 51m
    0
  • Trudnica teže povrijeđena nakon napada psa lutalice
    20h 34m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    14h 51m
    5
  • Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža
    21h 49m
    0
  • Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
    22h 25m
    0