Забрањен увоз руског дизела

05.02.2023. 21:53
0
ИЗВОР: srna.rs

Европа је од данас увела забрану увоза руског дизел горива и осталих нафтних прерађевина и тиме додатно смањила своју зависност од Москве док покушава да казни Кремљ због војне акције у Украјини.

Забрана је уведна упоредо са ограничавањем цијене нафтних прерађевина, што је резултат договора групе од седам демократских земаља, пренио је АП.

Циљ је да се омогући да се дизел и даље испоручује у земље попут Кине и Индије и да се избјегне нагло поскупљење овог горива, што би нанијело штету потрошачима широм свијета, а да се истовремено умањи профит који остварује Москва за државни буџет.

Дизел има кључни значај за економију јер се користи у аутомобилима, камионима за превоз робе, пољопривредној механизацији и фабричким машинама.

Чланице ЕУ од сада ће набављати дизел гориво из САД, са Блиског истока и из Индије да би замијениле руско гориво, које је у једном тренукту покривало дест одсто потреба у Европи.

Цијена дизела могла би да порасте због повећаних трошкова транспорта и опоравка потражње у Кини, чија економија излази из драконских рестрикција које су биле на снази због ковида 19.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    22h 12m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 5m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    11h 29m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    6h 58m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    9h 50m
    0