Zaštita geografskog porijekla rogatičkog krompira u završnoj fazi

07.03.2022. 15:24
0
IZVOR: rogatica.ba

Proizvodi sa zaštićenim geografskim porijeklom imaju veći ugled na tržištu, a samim tim i veću vrijednost. Rogatički krompir uskoro će biti šesti proizvod iz Bosne i Hercegovine koji ima zaštićeno geografsko porijeklo. Ovaj proces u završnoj je fazi, a sa rogatičkim proizvođačima krompira danas je razgovarao prof. dr Grujica Vico, autor elaborata o rogatičkom krompiru.

– Sudeći po reakcijama proizvođača, jako su zainteresovani da se ova priča dovede do kraja i da se dobije znak geografskog porijekla. Korist će imati proizvođači, jer zaštićeni proizvodi imaju bolju prolaznost i malo višu cijenu na tržištu, ali i potrošači koji će imati kvalitetan i provjeren proizvod. Na kraju, i sama lokalna zajednica imaće značajnu korist od toga. Prema naučnim istraživanjima, rogatički krompir ima kvalitete koji ga izdvajaju od nekih drugih, što bi svakako trebalo iskoristiti, kao što to rade naše komšije iz Hrvatske, Slovenije, ali i drugih evropskih zemalja – izjavio je dr Vico.

Proces zaštite geografskog porijekla odvija se kroz IFAD projekat koji implementira Ministarstvo poljoprirede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, zajedno sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata, Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Poljoprivrednim klasterom SRP i Opštinom Rogatica.

– Danas smo okupili proizvođače jer smatramo da rogatički krompir ima izuzetan potencijal i kvalitet. Želimo da uz tu oznaku ovaj krompir nađe tržište sa povećanom vrijednošću. Profesor Vico je u procesu završetka izrade elaborata i ova priča će uskoro da dobije epilog – zaštitu proizvoda – rekao je Srđan Kostić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    14h 30m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 26m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    13h 30m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    10h 23m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    12h 20m
    0