Zašto se za srećne ljude kaže da blistaju

14.06.2021. 09:51
0
IZVOR: Srpska.info

Koža i mozak formirani su u istom embriološkom sloju stanica. Oni se razdvajaju kako bi stvorili nervni sistem i epidermu, ali ostaju zauvijek međusobno povezani, rekao je doktor Ejmi Veksler, dermatolog i psihijatar iz Njujorka.

Upravo koža je jedan od najvećih pokazatelja našeg stanja svijesti. Kada smo srećni i smireni naša koža ima bistrinu, čak i neki svoj sjaj i zdrav izgled. Ali kad smo ljutiti, pod stresom ili zabrinuti, takva je i naša koža; može da pocrveni, možemo da dobijemo akne ili psorijazu, prenosi B92.

– U posljednje vrijeme puno više pacijenata dolazi s aknama i različitim vrstama kožnih problema. Puno ljudi mi je reklo da prije pandemije nisu imali neku boru na licu koju sad imaju, i u pravu su – kaže dr Veksler.

Kada se suočimo sa nekom stresnom situacijom, nadbubrežne žljezde izlučuju hormone, uključujući kortizol, epinefrin (poznatiji i kao adrenalin) i male količine testosterona, koji pokreću lavinu reakcija i dovode do prekomjerne proizvodnje masnoća, smanjenog imuniteta (što može izazvati herpes na usnama i psorijazu) i povećani protok krvi (što može uzrokovati podočnjake i natečenost), objašnjavaju stručnjaci. Kortizol takođe razgrađuje kolagen u koži, što može da dovede do pojave bora. On usporava i množenje stanica kože, što se obično događa svakih 30 dana.

– Mrtve stanice počinju da se nakupljaju, a koža će izgledati beživotno – dodaje dr Veksler.

Osećaj radosti manifestuje se i fizički.

– U slučajevima kada se dogodi nešto pozitivno, dolazi do oslobađanja hemikalija poput endorfina, oksitocina, serotonina i dopamina, takozvanih hormona sreće – kaže Dejvid Benk, dermatolog iz Njujorka.

Zato, trudite se da stres držite pod kontrolom, da se dobro naspavate, njegujte kožu i trudite se da se aromatičnim tretmanima bar opustite ako imate neku stresnu situaciju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Finci i dalje najsrećniji Finci i dalje najsrećniji
Ojačajte imunitet u prelaznom periodu Ojačajte imunitet u prelaznom periodu
Šta je zdravije - ulje ili svinjska mast? Šta je zdravije - ulje ili svinjska mast?
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    18h 9m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    16h 23m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    14h 13m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    6h 38m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    17h 28m
    0